Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Szubjektív Az eladott érték – Ökomarketing fogyasztói szemmel
2010. máj. 12., szerda 23:26

Az eladott érték – Ökomarketing fogyasztói szemmel

Írta:  Szabó Gabriella Rahel

Vajon, amikor elmegyünk vásárolni, elgondolkodunk-e azon, hogy az adott termék mennyire szennyezi a környezetet? Figyeljük a címkén feltüntetett környezetbarát jelzéseket? És megveszünk olyan árut, amelynek a csomagolása több helyet foglal, mint maga a termék? Hajlandók vagyunk a helyi termelők árujáért kimenni a piacra, vagy könnyebb megvenni a génkezelt importált zöldséget a szupermarketben? És elolvassuk a számunkra szimpatikus párt környezetvédelmi programját? Vagy netán kivesszük a pénzünket abból a bankból, amely környezetromboló projekteket támogat?

Ezek azok a kérdések, amelyek egyre gyakrabban fel kell, hogy merüljenek az életünkben. Ugyanis a környezetvédelem nemcsak valami elvont fogalom, vagy olyasmi, amit másoknak figyelembe kell venni, de minket nem érint. Hiszen a mi életünk, a családunk és barátaink élete, és a közvetlen környezetünk élhetősége forog kockán.

Talán ezért válik egyre inkább a környezetvédelem egy új iparággá, az ökomarketing egy újfajta, biztos stratégiává, amelyből azonban mi, fogyasztók is profitálhatunk.
Kezdjük egy kis fogalom-magyarázattal! Az Amerikai Marketing Szövetség meghatározása alapján a környezettudatos marketing vagy ökomarketing (angolul „green marketing”) a környezet számára biztonságosnak mondott termékek és szolgáltatások marketingjét jelenti. A marketing pedig azon tevékenységek összessége, amely a vállalat termékeinek és szolgáltatásainak eladásával kapcsolatban áll.
Az ökomarketing fogalma már az 1980-as évek végén megjelent, de a köztudatba a ’90-es évek elején robbant be, mégpedig két könyv révén, amely Nagy-Britanniában illetve az Egyesült Államokban jelent meg,; mindkettő a Green Marketing címet viseli. A két szerző hasonlóan próbálja kifejteni, hogy mennyire előnyös a vállalatnak az, ha a környezetvédelmi szempontokat is beépíti a marketing-stratégiájába. Ugyanis amerikai felmérések szerint a fogyasztók szívesebben vesznek meg egy terméket, ha tudják, hogy környezetbarát. Az azonban még nem bizonyított, hogy magasabb ár esetén is a zöldebb terméket választják-e. Annyi biztos, hogy manapság megéri környezetbarát vállalatnak lenni, és zöld célokkal a piac meghódítására indulni.

A környezettudatos marketing mellett egy másik, napjainkban közkedvelt kifejezés is szorosan kapcsolódik a cégek és politikai csoportok kampányaihoz, és ez a fenntartható fejlődés. Ami az ENSZ Környezet- és Fejlődés- Világbizottságának meghatározása alapján olyan fejlődést jelent, amely kielégíti a jelen szükségleteit, anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő nemzedékek esélyét arra, hogy ők is kielégíthessék a szükségleteiket.

Mi az, ami miatt egyre több marketingtanácsadó cég jelenik meg a piacon, és kínál a vállalatok számára egy teljes arculatátalakító stratégiát, és olyan eszközöket, amelyekkel a marketingjüket még inkább környezet- és ezáltal fogyasztóbaráttá tehetik?

Sok vád éri a klímaváltozás szószólóit, és azokat a „vészmadarakat”, akik azt hirdetik, hogy a Föld elpusztul az elkövetkező száz évben, amennyiben nem változtatunk életmódunkon. Sokan állítják, hogy ez csupán egy nagyszerű módszer arra, hogy magasabb áron lehessen eladni termékeket, szolgáltatásokat, és hogy nincs semmiféle éghajlatváltozás, sem katasztrófaközeli helyzet. Még ha ebben nem foglalunk állást, akkor is elismerhetjük, hogy a környezetvédelem valóban nagy üzlet. Ezért vannak olyan vállalatok, amelyek ugyan környezetbarátnak  mondják magukat, de közben teljesen más értékeket képviselnek. Érdemes tehát figyelni, tájékozottnak lenni arról, hogy mi az, amit megveszünk, és milyen cégeket részesítünk előnyben.

Ahhoz, hogy mi, fogyasztók tisztában legyünk a valódi zöld termékekkel, rengeteg honlap áll rendelkezésünkre, ahol utánanézhetünk kedvenc márkáink környezetre gyakorolt hatásának, legyen szó mosóporról, ruhaüzletről vagy bankról.

Ha valakinek van pár perce, hogy megnézze a honlapokon felsorolt, a környezetre károsnak tekintett cégek oldalait, elcsodálkozhat azon, mennyire meggyőző is tud lenni az ökomarketing, ha „megfelelően” használják. A  Newsweek által készített 2009-es listán, amely azokat a cégeket szerepelteti, amelyek a leghatékonyabbak a környezetvédelem területén, sok megtalálható a fentiek közül. Tehát elképzelhető, hogy egy vállalat zöld az egyik tevékenységében, és ezzel próbálja kompenzálni a többi környezet-károsító hatását. A mi feladatunk fogyasztóként  annyi, hogy próbáljunk figyelni arra, mit engedünk be az életünkbe. Hiszen  tudatosság nélkül bábbá válunk, akik robotmunkára és fogyasztásra alkalmasak, de gondolkodásra nem képesek. Ezáltal könnyen befolyásolhatóvá és védtelenné válhatunk a ránk zúduló újabb és újabb  információ-áradatokban.

A politikai paletta is zöldülni látszik, amit az egyre népesebb, magát környezetbarátnak és zöldnek valló politikustábor is mutat. Sajnos, ezt a gyakorlatban még sokaknak nem sikerült megvalósítani - feltehetőleg nehéz lenne a luxusautók és a magángépek helyett más közlekedési eszközöket használni, hiszen a vonat még nem státusszimbólum.

A sort Angela Merkellel kezdeném, aki mint jelenlegi német kancellár és volt környezetvédelmi miniszter, sürgeti a klímaváltozás elleni programokat Európában. Saját maga is igyekszik jó példával elől járni; otthon takarékos izzót használ. Margot Wallström, aki 1999 és 2004 között az  Európai Környezetvédelmi Bizottság tagja volt, hivatali ideje alatt meglehetősen agresszíven harcolt a levegő és víz tisztaságának előmozdításáért, valamint részletes akcióterveket dolgozott ki az éghajlatváltozás ellen, és az élővilág sokszínűségének védelmére. Ő volt az, aki megpróbálta meggyőzni a tétovázó EU-tagokat, hogy aláírják a Kyoto-protokolt 2002-ben, illetve bírálta az Egyesült Államokat az elmaradt ratifikáció miatt. Jelenleg  az Európai Bizottság alelnökeként fenntarthatósági irányokat dolgoz ki, emellett a világ többi része elé követendő példaként próbálja állítani Európának a  saját magával szemben támasztott magas környezetvédelmi elvárásait.

Marina Silva egyszerű brazíliai családból származik, de az elmúlt két évben környezetvédelmi miniszterként sikerült elérnie, hogy a brazíliai esőerdők pusztítása közel ötven százalékkal csökkenjen.
Wangari Maathaia kenyai parlament tagjaként 2004-ben elnyerte a béke Nobel-díjat, amelyet a fenntartható fejlődésért, a demokráciáért és a békéért folytatott erőfeszítései elismeréseként kapott meg. 1977 óta már harmincmillió fa elültetésére ösztönözte Kenya lakóit.

Arnold Schwarzenegger kaliforniai szenátorként 2006-ban aláírt egy törvényt a globális felmelegedés ellen, amely kimondja, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátását 2050-re az 1990-es értékek alá kell csökkenteni. Más nyugati-parti kormányzókkal együtt kötelezte magát a Csendes-óceán megóvására.

Az Európai Zöld Párt (EGP) hivatalosan 2004-ben alakult meg, de már a hetvenes évektől képviseltette magát. Az egyre népszerűbb párt a 2009-es európai parlamenti választásokon negyvenhat helyet szerzett a parlamentben, mindezt annak ellenére, hogy a Parlament létszámát csökkentették. Az európai zöldek a szokásos elveket szeretnék megvalósítani: a környezetvédelmi felelősséget, az egyéni szabadságot, a demokráciát, a sokszínűséget, a társadalmi igazságosságot, a globális fenntartható fejlődést, az erőszakmentességet.

Végre beszélhetünk egy magyar pártról is, amelyik képviseli majd a hasonló eszméket a magyar parlamentben, sokszínűbbé téve ezáltal a hazai politikai körképet. Az LMP, azaz a Lehet Más a Politika az idei parlamenti képviselőválasztásokon szerzett tizenhat hellyel hangot adhat a környezetbarát meggyőződésnek, valamint eséllyel pályázhat az Európai Zöld Párt teljes jogú tagságára. Az Európai Bizottság szóvivője üdvözölte az LMP sikerét, és reményét fejezte ki, hogy ez pozitív hatással lesz más közép – és kelet-európai zöld pártokra is.

A celebek közül érdemes megemlíteni Leonardo DiCaprio nevét, aki már tizenkét éve működtet egy alapítványt, amelyet a Föld megóvásáért hozott létre. Cameron Diazt, aki lelkesen kampányol a környezetvédelmi témák mellett, és ő maga is hibrid autóval jár, csakúgy mint DiCaprio. Robert Redford, Cate Blanchett és George Clooney is sokat tesz a környezetvédelemért. A teljesség igénye nélkül szeretnék felsorolni néhány hazai sztárt, aki szintén küzd egy élhetőbb országért-bolygóért: Novák Péter, Németh Lajos meteorológus, Görög Zita, Fenyő Iván, Csapó Gábor, Lola, az Alma zenekar, Kovács Patrícia és Kukorelly Ede. Ők azok, akiket tavaly márciusban választottak környezetvédelmi nagykövetté ,és ezáltal a zöld életmód követeivé is váltak.

Annak ellenére, hogy rengetegen kihasználják a környezetvédelem kínálta kedvező lehetőségeket a politikai-, az üzleti- és a  sztárvilágban, nagyon sokan valóban átérzik a felelősséget, amivel mindnyájan tartozunk a Földnek és egymásnak. Így azt gondolom, hogy hihetünk a zöld eszméknek, és tényleg megéri tudatosan vásárolni, szavazni és élni, mert együtt még tehetünk valamit, hogy legyen jövőnk a Földön.

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.