Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Kultúra A világ egy kötetben – Köves Gábor: Mi az, hogy nagymenők?
2017. február 25., szombat 12:44

A világ egy kötetben – Köves Gábor: Mi az, hogy nagymenők?

Írta: 

 

Ma már bármelyik hírességről megtudhatunk szinte bármit az internet segítségével, azonban az interjúk varázsát még mindig nehéz pótolni. Köves Gábor újságíró az elmúlt évek során számos rendezővel, íróval, színésszel, stb. találkozott, s a velük készült interjúkat már nemcsak elszórtan lehet megtalálni a világháló valamely sarkában, de a Mi az, hogy nagymenők? – Sztárinterjúk – Umberto Ecótól Kate Winsletig című kötetben is.

Köves Gábornak valószínűleg nem lehetett könnyű dolga, amikor választania kellett az évek során megjelent interjúi közül, hogy mely negyven kerüljön a Mi az, hogy nagymenők? – Sztárinterjúk – Umberto Ecótól Kate Winsletig című kötetébe. Bár a cím és az alcím valamelyest ellentmond egymásnak, hiszen előbbi az interjúalanyok hétköznapiságát, utóbbi pedig a társadalomban betöltött kult- és sztárstátuszukat hangsúlyozza, a könyv jóval többet ad olvasóinak, mint könnyed szórakozás.

Minden interjúból látszik, hogy Köves felkészült alanyából, őket a munkásságukat érintő aktuális eseményekről kérdezi. A kilenc fejezetre tagolt kötetben előkerülnek a világot érintő fontos társadalmi kérdések, szó esik a Közel-Keletről, a(z) (ön)cenzúráról, Magyarországról, Oroszországról, Törökországról, Gázáról, Izraelről, a korrupcióról, a kommunizmusról, a divatos filmekről, a közösségi média előnyeiről és hátrányairól, a nevek fontosságáról az irodalmi művekben, az inspirációról és még sok minden másról.

Az interjúk erőssége, hogy a komolyabb témák nem terhelik túl az olvasót, de egy-egy pillanatra mégis elgondolkodtatásra késztetik őket. A könnyed stílusnak köszönhetően gond nélkül lehet lapozni a kötetet, s ugyan a fejezetek támpontot adnak arról, mi következik, az interjúk sorrendje kevésbé számít olvasás közben. Ha az olvasónak úgy tartja kedve, hogy dán napot tart, akkor Janne Teller, Lars von Trier és Mads Mikkelsen rendkívül szókimondó és őszinte válaszait olvashatja, miután a kötelező látnivalók, olvasmányok vagy videók közül kezd el csemegézni. Minden interjú után található ugyanis egy rövidebb lista, amely az interjúalany fontosabb irodalmi műveit/filmjeit tartalmazza.

Hiába Janne Teller, a női művészeket illetően már nincs akkora választási lehetősége az olvasónak, mindösszesen nyolc nővel készült interjút találunk a kötetben, amely Liv Ullmann és Kate Winslet válaszaival zárul. Továbbá az interjúk újra szerkesztése olykor-olykor kevésbé jól sikerült, a kérdések egymásutánisága nem mindig logikus, aminek egyik oka feltehetőleg az, hogy a korábban online publikált hosszabb szövegek rövidebb formában jelentek meg nyomtatásban. Nemcsak kérdések „tűntek el”, de bizonyos esetekben a szövegrészletek is megváltoztak. Ez esetleg zavaró lehet azok számára, akik Köves interjúit már korábban is olvasták.

Köves Gábor felkészültsége és rátermettsége azonban egyértelműen kitűnik az interjúkból, amelyekben számos témát érint. Néhol a stílus túl élőbeszéd jellegű és a kérdések egymásutánisága kevésbé logikus, a kötetet mégis érdemes kezébe vennie annak, aki szeretne emberi jogokról és társadalmi kérdésekről olvasni, vagy csupán megismerkedne a művészek nagyon is emberi oldalával.

Köves Gábor kötete, a Mi az, hogy nagymenők? – Sztárinterjúk – Umberto Ecótól Kate Winsletig a Scolar kiadó gondozásában jelent meg 2016-ban.

Kép forrása: Scolar Kiadó

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.