Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Jog embere Az elfeledett kérdés. A nők szerepe a radikális jobboldalon
2012. máj. 16., szerda 10:56

Az elfeledett kérdés. A nők szerepe a radikális jobboldalon

Írta: 

women
A hazai radikális jobboldal esetében megállapítható, hogy a társadalom egyes rétegeihez tartozó támogatókat különböző utakon és módon képes mozgósítani, bekapcsolódásra ösztönözni. A politikai mobilizáció vizsgálata a társadalmi nemek szempontjából is releváns kérdés, hiszen látható módon a radikális jobboldal női támogatókat is képes megszólítani, számukra is képes olyan alternatívákat felmutatni, amelyek végül politikai mobilizációjukhoz vezethetnek.

Az IDEA kiadványa egy olyan  radikális nőtípust mutat be, amely „új köntösben” láttatja a hagyományos szerepeket, a fogyasztói etnocentrizmus és a radikális szubkultúra erősödéséből adódóan. A bemutatott típus a „kultúra hordozója” , akinek legfőbb tevékenysége a (szub)kultúra átadása, ez pedig kapcsolódik a legfontosabb szerephez - amelyet egy nőnek egy „ideáltipikus” esetben be kell töltenie a radikális jobboldalon -, a nemzet biológiai és kulturális reprodukciójához.

 
A fenti kiadvány egy átfogó kutatás része, az IDEA ennek csak töredékét publikálja. Ez a kiadvány azonban nem önmagában áll, hanem egy kiadványsorozat része, amelynek egyes elemzései, tanulmányai az európai és hazai jobboldali radikalizmus pártjainak, mozgalmainak és szubkultúráinak eddig nem taglalt témáit dolgozza fel sajátos nézőpontokból. Többek között foglalkozunk az Európai Unió tagállamaiban aktív nacionalista-populista jobboldali pártok nemzetközi barát- és ellenségképeiben jelentkező kapcsolatépítési szándékokkal, a hazai szélsőjobboldal és a társadalmi nemek összefüggésével, Marine Le Pen és francia Nemzeti Front új politikájával, az európai liberális iszlámkritikával, és a populizmus és a technokrácia európai kettős kihívásával.

Elérhető: http://www.ideaintezet.hu/sites/default/files/az_elfeledett_kerdes_IDEA.pdf

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.