Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Jog embere
2013. február 20., szerda 10:00

Tiltsunk, vagy tűrjünk?

Írta:

gyuloletbeszed
Gyöngyösi Márton, Bayer Zsolt, kurucinfó – csak néhány példa a közelmúlt közbeszédét felbolygató listázásra vagy éppen egy adott közösség elleni erőszakra felhívó gondolataiból, amik erős aggályokat vetettek fel a kifejezés szabadsága és a gyűlöletbeszéd kapcsolatának határairól. Milyen jogi korlátja van Magyarországon a gyűlöletbeszédnek és miért alkalmazzák oly nehezen a jelenlegi szabályozást a bíróságok?

2013. február 05., kedd 03:13

A büntetőjog a legnagyobb erőszak

Írta:

 Fleck-Zoltan-interju
Fleck Zoltánt kérdeztem jogról és morálról, államról és társadalomról, büntetésről, közösségi lélektanról: Magyarországról. Meg akartam tudni, honnan ered, és meddig gyűrűzik egy deficites lelkületű ország bizalmi válsága, mikor fáj a történelem, és mitől válik egy társadalom közösséggé. Pannon önértékelés.

kerekesDecember 3-a a fogyatékos emberek világnapja. Ilyenkor mindenki kicsit jobban odafigyel a másikra, a szoba melegében elmereng mit is tehetne, és még tán a Nap is kisüt. Vagy mégsem? Néhány kérdés felvetődik az ünnepi hangulatban. A közelmúltban az Emberi Jogok Európai Bírósága elmarasztalta Magyarországot. Az értelmi fogyatékosok szavazati joga még mindig korlátozott és az akadálymentesítés sem úgy halad, ahogyan a jogszabályokban előírták.

tightropeIskolaőrök, 12 évesen javítóintézetbe kerülő gyerekek, új szabálysértési törvény, elrettentő drogpolitika és rohamosan elszegényedő, leszakadó társadalmi rétegek. Rendpártiság, fegyelem és korbács visszatarthatja a szociális- és jogi rendszerben elmélyülni látszó feszültségek kirobbanását? Hogyan birkózik meg a demokratikus Magyarország a jogállamiságnak nekifeszülő új törvényi keretekkel? Dr. Szabó Mátét, az alapvető jogok biztosát kérdeztük.

birdsA 2001. szeptember 11-i események után számos nyugat-európai radikális jobboldali párt esetében eltolódtak a retorikai és a politikai hangsúlyok, amelyről azonban gyakran sem a média, sem a politikai kihívóik, sem a politológusok nem vesznek tudomást. Az Intézet a Demokratikus Alternatíváért radikalizmussorozatának legújabb kiadványa azt mutatja be, hogy az elmúlt években hogyan változott meg e pártok retorikája, továbbá milyen elemekből épül fel a radikális jobboldali iszlámkritika.

2012. június 18., hétfő 06:39

Szuverén keresztutak

Írta:

onewayJúnius 4-én a Francia Intézetben Frédéric Lordon francia kutató és Pogátsa Zoltán, a Nyugat-magyarországi Egyetem docense beszélgetett az eurózóna válságáról. Nevezhetnénk a két szakembert és a megosztott gondolataikat alternatívnak, unortodoxnak is akár, mindenesetre kellően bátor vagy - ahogy a Francia Intézet beharangozójában Lordont jellemezte – eléggé nonkonformista ahhoz a két kutató, hogy alternatívákon gondolkodjanak, és a hagyományos, vagy kevésbé hagyományos neoliberális eszközökön túl keressenek gyógyírt a válság jelenségeire.

1. oldal / 3

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.