Back Ön itt van: Hírek Hírek itthonról Sajtóközlemények Európai Parlament: térjen ki az Alaptörvény a szexuális irányultság szerinti diszkrimináció tilalmára
2011. július 05., kedd 15:20

Európai Parlament: térjen ki az Alaptörvény a szexuális irányultság szerinti diszkrimináció tilalmára

Ma elfogadott határozatában az Európai Parlament felszólította Magyarországot, hogy nevesítse a szexuális irányultság szerinti hátrányos megkülönböztetés tilalmát az Alaptörvény szövegében. A Magyar LMBT Szövetség felhívja az Országgyűlést, hogy mihamarabb módosítsa az Alaptörvényt, és tegye egyértelművé: a szexuális irányultságon alapuló hátrányos megkülönböztetés elfogadhatatlan.

Bár a magyar Kormány és a kormánypárti politikusok szerint az áprilisban elfogadott új magyar Alaptörvény modern európai alkotmány, amely az Európai Unió Alapjogi Chartájára épül, a Charta és több más nemrégiben elfogadott nemzetközi egyezmény szövegével szemben az Alaptörvény nem nevesíti a szexuális irányultságon alapuló hátrányos megkülönböztetés tilalmát.

A szexuális irányultságon alapuló hátrányos megkülönböztetés tilalmának figyelmen kívül hagyását több nemzetközi emberi jogi szervezet, köztük az Amnesty International és a Human Rights Watch is nehezményezte. A kritikával az Európa Tanács Velencei Bizottsága is egyetértett, amely szerint a szexuális irányultság nevesítésének elmaradása azt a képzetet keltheti, mintha a hátrányos megkülönböztetés ezen formája nem lenne elítélendő.

A Kormány képviselői a kritikákkal szemben arra hivatkoznak, hogy a szexuális irányultság az „egyéb helyzet” szerinti hátrányos megkülönböztetés tilalma alá tartozott és fog ezután is tartozni. A Magyar LMBT Szövetség szerint azonban nem véletlen, hogy az új Alaptörvény pont a szexuális irányultság szerinti hátrányos megkülönböztetés tilalmára nem tér ki. Nem egyszerű feledékenységről van szó: a Magyar LMBT Szövetség és tagszervezetei többször is felhívták az alkotmányozók figyelmét erre a hiányosságra. Az sem igaz, hogy az Alaptörvény egyszerűen a korábbi Alkotmány vonatkozó szövegét venné át, hiszen a szóban forgó bekezdés módosításra került, és megjelenik benne például a fogyatékosságon alapuló megkülönböztetés tilalma.

A szexuális irányultságon alapuló hátrányos megkülönböztetés tilalma az alapvető emberi jogok olyan megkerülhetetlen alapelve, amelyet egyetlen modern alkotmány sem hagyhat figyelmen kívül. A Magyar LMBT Szövetség ezért felhívja az Országgyűlést, hogy a hazai és nemzetközi emberi jogi szervezetek és az Európai Parlament kritikájára is tekintettel mihamarabb módosítsa az Alaptörvényt, és tegye egyértelművé: a szexuális irányultságon alapuló hátrányos megkülönböztetés elfogadhatatlan.

Többek között erről is szólt a mai Impresszó adása, itt visszahallgathatod.

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.