Back Ön itt van: Hírek Hírek itthonról Napi ajánló Napi ajánló Srebrenica - Feltárás
2010. máj. 27., csütörtök 15:36

Napi ajánló Srebrenica - Feltárás

Srebrenica - Feltárás; Kiállítás a Centrális Galériában

Megnyitó beszédet mond John Shattuck,
a Közép-Európai Egyetem elnök-rektora.
2010. június 2. 18 óra

 

"Egy bűnügyi nyomozásban a törvényszéki szakértők vizsgálataiból derül ki a megfellebbezhetetlen igazság... őszintén mondom, a tudományuk lenyűgöző." (Louise Arbour, a Hágai Nemzetközi Büntetőbíróság volt főügyésze)

1995. július 11-18. között a boszniai szerb hadsereg több mint hétezer muzulmán férfit és fiút mészárolt le egy kelet-boszniai kisváros, az ENSZ által védett, biztonságos övezetnek nyilvánított Srebrenica környékén. A holttesteket tömegsírokba földelték el, ahonnan a maradványokat később kiásták és másodlagos sírokba szórták szét, hogy megnehezítsék a nyomozást. A lassan tizenöt éve tartó feltárás során nyolcvan tömegsírból mintegy hatezer áldozatot azonosítottak. A tömegmészárlást a Hágai Nemzetközi Büntetőtörvényszék precedens értékű ítéletében népirtásnak minősítette, amit azonban sokan a mai napig nem ismernek el, dacára a napvilágra került tényeknek.

 

Ha többet szeretnél olvasni az eseményről:

http://www.osaarchivum.org/index.php?option=com_content&view=article&id=2078:srebrenica-exhumation&catid=56:cat-current-news&Itemid=81〈=hu

 

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.