Back Ön itt van: Hírek Hírek itthonról Napi ajánló Napi ajánló - Buddha elsüllyedt szégyenében
2010. máj. 06., csütörtök 12:43

Napi ajánló - Buddha elsüllyedt szégyenében

Egy hat éves afganisztáni kislány nem akar mást, mint rendes gyerekként iskolába járni, megtanulni írni és olvasni. Ám a kemény muszlim törvények tiltják, hogy a nők részt vegyenek az oktatásban, és senki nem akarja befogadni a lányt maguk közé. Egy csapat fiú ráadásul, miközben épp „tálibosat" játszik, megtámadja a lányt, széttépik iskolai füzeteit, és „törvényeiknek megfelelően" kövekkel dobálják meg.

2001. szeptember 11. előtt a nyugati világ alig tudott bármit is a tálibokról, pedig már jóval a terrortámadás előtt is magukra hívták a világ figyelmét, például amikor felrobbantották a felbecsülhetetlen értékű ősi Buddha-szobrokat Afganisztánban, mert szerintük ellentétes a hitük tanításaival. A Buddha Collapsed Out of Shame egy olyan környezetben játszódik, ahol alapvető emberi jogok szenvednek csorbát, s ezt az ország törvényei deklarálják. A filmet a neves Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon „Kristály Medve" és „Béke Film Díj"-jal tüntették ki.

Egyszerre bájosan kedves és keserű film egy világról, ahol se ötévesnek, se nőnek lenni nem jó, de talán érző, igaz embernek a legkevésbé.

Vetítési időpontok:

május 7. péntek 19.00 Európa mozi (Budapest, Rákóczi út 82.)

május 10. hétfő 19.00 Európa mozi

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.