Back Ön itt van: Hírek Hírek itthonról Napi ajánló 9. VERZIÓ Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál
2012. október 31., szerda 11:19

9. VERZIÓ Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál

verzio92012. november 6-án kilencedik alkalommal jelentkezik a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál, amely idén is rengeteg érdekes filmmel és témával várja az érdeklődőket. Friss, kreatív dokumentumfilmeket láthatunk a világ minden tájáról: ukrán gyerekmunkásokról, svéd transzszexuálisokról, chilei politikai üldözöttekről, olasz hajléktalanokról,  paraguayi melegekről, orosz anarchista művészekről, a zambiai poligámiáról.

Idén mintegy 50 film érkezik a fesztiválra 25 országból.

 A Nemzetközi Panoráma, mint minden évben, a kortárs, kreatív dokumentumfilm legjobbjaiból szemez a világ minden tájáról. A Magyar Panoráma a friss magyar dokumentumfilm-termésből válogat.

A Fókuszban Oroszország alprogram keretében orosz társadalmi és politikai problémák kerülnek a vászonra, a Lázadó tömegek kiegészítő program pedig különféle tömegtüntetéseket mutat meg Egyiptomtól Párizsig. 2012-ben a Verzió vendége a One World Románia fesztivál lesz.

Idén is lesz Diákverzió, melynek keretében budapesti és vidéki középiskolások nézhetnek és vitathatnak meg fontos emberi jogi kérdéseket boncolgató dokumentumfilmeket ingyen.

 

Több újdonság is lesz az idei fesztiválon.

1. Idén először jelentkezik a DocLab, amely egy négynapos workshop lesz olyan filmesek, független producerek, fesztiválszervezők számára, akik kisebbségekkel, bevándorlókkal, társadalmi igazságossággal, vagy emberi jogi kérdésekkel kapcsolatos projektekben dolgoznak.

2. Idén először a Toldi Klubban minden este - az utolsó film után - koncert várja az érdeklődőket.
Verzió bérlettel, illetve az aznapi 22:00 és 22:15-ös vetítésre szóló jegyekkel
a belépés ingyenes. Részletek a facebook.com/verziofilmfest és a facebook.com/toldiklub oldalon.

3. A Verzió életében először lesz Diákzsűri a fesztiválon, a 7 fős nemzetközi zsűri az általuk legjobbnak választott filmnek ítélik oda a 100 000 forintos különdíjat.

 

A Verzió nyitófilmje:

Csigabolygó / Planet of Snail

Seung-Jun Yi / Dél Korea, Japán, Finnország / 2011 / 87 min / koreai

Egy finoman egymásra hangolt fogyatékos pár szerelmi története.

Díjak: Legjobb Dokumentumfilm, IDFA 2011, Legjobb Nemzetközi Dokumentumfilm, Silverdocs 2012
http://www.youtube.com/watch?v=fDDw7W2RQYo

A fesztivált megnyitja Parti Nagy Lajos író.

2012. november 6., 19.00 óra, Toldi mozi

 

A legjobb filmnek járó díjat idén is a közönség adja; a legtöbb szavazatot kapott film 2.000 dollárban (USA) részesül.

A 9. Verzió Fesztivált a Verzió Film Alapítvány és az OSA Archívum szervezi.

www.verzio.org 

 

A 9. Verzió fesztiválról:

A Verzió Nemzetközi Panorámája idén is a témák és megközelítések széles választékát kínálja. Patricio Guzmán nagy hatású Égen s földön című filmje a csillagászok kozmikus felfedezéseit állítja szembe a chilei történelem egy tragikus fejezete feltárásával. Az 5 törött kamera éveket átfogó beszámoló egy palesztin falu életéről a terjeszkedő izraeli településektől elválasztó fal árnyékában. A cseh Napfogyatkozás egy zambiai humanitárius segélyprogram lehangoló és humoros vonatkozásait mutatja be. Szintén Zambiában játszódik A vírusgazda, amely egy poligám házasságban élő, HIV pozitív anya drámája. A gyerekek életére és jövőjére kérdez rá A kislányok a kifutón is, a divatvilág kulisszái mögé pillantva. A Palazzo delle Aquile azt dokumentálja, hogyan foglalta el 18 olasz hajléktalan család a palermói városházát, hogy lakást követeljen magának.

 A Nemzetközi Panoráma huszonnégy filmjéhez hét új magyar dokumentumfilm társul, amelyek azt bizonyítják, hogy a bonyolult változásokat hozó év dacára a filmesek továbbra is igyekeznek lépést tartani a magyar valósággal.

Idei tematikus programunk a „Fókuszban Oroszország”, amely a mai orosz társadalom problémáit láttatja kívülről és belülről, valamint a „Lázadó tömegek”, amely a tömegmozgalmak működését és dinamikáját tárja fel különböző történelmi kontextusokban és korszakokban. A „Fesztivál keresztutak” vendége ezúttal a One World Romania, amellyel együttműködve mutattuk be a tavalyi Verzió nyitófilmjét, idén pedig egy új román filmet vetítünk. A fesztiválprogram mellett lesz Verzió DocLab műhely is, amelyet a Finnagorával közösen szervezünk. A workshop lehetőséget nyújt a rendezőknek és más filmfesztiváloknak, hogy neves nemzetközi dokumentumfilmes szakemberekkel megvitassák bemutatott munkáikat.

A fesztivált Jafar Panahi Ez nem egy filmje zárja. E jelentős munka a mozgóképes kreativitást példázza, amelyet nem tudnak börtönbe csukni vagy akár meggátolni a tekintélyuralmi rendszerek. Kiválasztásával az Iránban jelenleg is fogva tartott nagyszerű filmesek előtt tisztelgünk, s egy füst alatt láthatjuk, hogyan töri át az alkotó szellem a műfaji és a politika által megszabott korlátokat.

 Az idei programban ötven dokumentumfilm várja, hogy megnézzék, értékeljék és megvitassák őket. Csupa olyan film, amely láthatóvá, kézzelfoghatóvá, valóságossá teszi a benne feltárt világot.

Várunk mindenkit sok szeretettel a Verzió vetítésein.

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.