Back Ön itt van: Hírek Hírek itthonról Hírek Megjelent az Amnesty International éves jelentése!
2013. máj. 26., vasárnap 00:00

Megjelent az Amnesty International éves jelentése!

amnesty2013Az Amnesty International Éves Jelentés 2013 azt vizsgálja, hogyan alakult az emberi jogi helyzet 159 országban, 5 régióban 2012-ben.

2012-ben az Amnesty International (AI) által vizsgált 159 ország mindegyikében dokumentáltunk visszaéléseket. Az államok 70%-a követett el kínzást, 2/3-ában korlátozták a véleménynyilvánítás szabadságát, több mint felében volt tisztességtelen bírósági eljárás és minden harmadikban börtönöztek be lelkiismereti foglyokat. „A kormányok mindenhol a belügyek sérthetetlensége hivatkozva követnek el visszaéléseket. A szuverenitás azonban nem korlátozhatja az alapvető emberi jogokat" – mondta Jeney Orsolya, az AI magyarországi igazgatója.

A polgárháború sújtotta Szíriában szinte minden előfordul. Másfél millióra nőtt a környező országokba menekülők száma és 70 ezer fölé emelkedett a többségükben civil halálos áldozatoké. A kormányerők és az ellenzék is követnek el háborús és emberiesség elleni bűnöket, az előbbiek sokkal nagyobb mértékben. „A nemzetközi közösség nem tesz semmit, az ENSZ BT, különösen Oroszország és Kína felelőssége óriási. Többek között azt szorgalmazzuk, hogy vezessenek be fegyverembargót a kormány ellen és utalják a bűneseteket a Nemzetközi Büntetőbíróság elé" – szögezte éle Jeney Orsolya.

Világszerte 43 millió ember kényszerült elmenekülni otthonából fegyveres konfliktus vagy jogsértések miatt, 15 millió a regisztrált menekültek száma. „A határok megerősítése, a nemzeti szuverenitás védelme sokszor felülírja az emberi életek értékét: menedékkérőket tartanak fogva indokolatlanul és jogellenesen toloncolják őket vissza oda, ahol üldöztetés vár rájuk. Eközben a menekültügyi krízis terhei nagyon egyenlőtlenül oszlanak meg: négyötödük az ún. fejlődő országokban él. A tehetősebb államoknak sokkal több terhet kell vállalnia" – mutatott rá az igazgató.

Az EU sem bánik megfelelően azokkal, akik itt keresnek biztonságot. Lényegében erődöt épít, mert fontosabbnak tartja a határok, mint az emberi élet védelmét. A jogellenes feltartóztatást, fogva tartást gyakran kiszervezik az Unión kívüli országokba, ahol nagyon rossz az emberi jogi helyzet. Az ENSZ szerint a menekültügy területén Magyarország is elmaradt a nemzetközi normáktól 2012-ben: a fogadó létesítményekben rossz körülmények uralkodtak, és túl gyakori volt a menedékkérők őrizetbe vétele. Hiányos a diszkrimináció elleni fellépés is, ami különösen a romákat és a muszlimokat sújtja. A kontinens arra sem lehet büszke, hogy a titkos CIA központokkal kapcsolatos vizsgálat és felelősségre vonás eddig elmaradt.

Magyarországgal kapcsolatban az AI jelentése többek között a diszkriminációt vizsgálta. Aggasztónak találjuk, hogy az új Alaptörvény a házasság fogalmát egy férfi és egy nő közötti életközösségre szűkítette le, és nem került bele a normaszövegbe a szexuális irányultság, nemi identitás alapú diszkrimináció tilalma, a Budapest Pride-ot pedig a rendőrség megpróbálta betiltani. Hátrányos megkülönböztetés a romákat is érte. „A kormány ígéretet tett, hogy fellép a megfélemlítés ellen, ennek ellenére a romák is többször védtelenül maradtak a rasszista fenyegetések, támadásoktól" – mondta Jeney Orsolya. Az igazságszolgáltatás rendszerében visszalépést tapasztaltunk - az Alkotmánybíróságról szóló törvény indokolatlan akadályokat gördít azok elé, akik emberi jogi visszaélések miatt hozzá akarnak fordulni és eltörölték a kollektív panasztétel lehetőségét is. „A véleménynyilvánítás területén jó és rossz is történt. A májusban módosított médiaszabályozás pozitívuma, hogy csökkent a nyomtatott és online sajtó hatósági ellenőrzése, és erősödött az újságírói forrásvédelem, ugyanakkor maradt a sajtótermékek regisztrációja. A médiaszabályozás sajnos továbbra is lehetőséget teremt a politikai irányításra."

Magyar nyelvű regionális összefoglalók, Magyarország országjelentés

Teljes jelentés [angol]

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.