Back Ön itt van: Hírek Hírek itthonról Hírek Megoldhatja-e az EU az ifjúság munkanélküliségi problémáit?
2013. április 29., hétfő 05:27

Megoldhatja-e az EU az ifjúság munkanélküliségi problémáit?

gyoztescsapatNagy sikerrel zárult a harmadik alkalommal megrendezett, négy hónapon át tartó Szóval?! Országos Vitaverseny. A diákok idén is megmutatták, hogyan lehet sportszerűen, indulatok nélkül, észérvek mentén vitázni. A versenyre közel 150 csapat regisztrált; a kétnapos budapesti döntőn az ország legjobb 14 csapata mérkőzhetett meg a legjobb vitázó címért. A versenyt az ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium „Vörös Kettes” csapata nyerte, jutalmuk egy-egy Ipad mini tablet és egy háromnapos tanulmányút Kassára, az idei év egyik európai kulturális fővárosába.

A hétvégén lezárult a Szóval?! Országos Vitaverseny, amely négy hónapon keresztül, összesen három fordulón át tette próbára a középiskolások kommunikációs készségeit és vitakultúráját, európai uniós témákban. Az országos döntőn arról vitáztak a fiatalok, hogy vajon az „Ifjúsági munkanélküliség problémájára az EU-nak kell-e hatékony megoldást találnia?”

azsuriA Budapesti Gazdasági Főiskolán megrendezett kétnapos végső megmérettetésen az ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium „Vörös Kettes” csapata nyert. A döntőbe jutott legjobb két csapat vitáját egy ötfős média-zsűri is értékelte, amelynek tagjai Kertész Anna (Humana Magazin), Kövesdi Péter (Hír24), Bányász Árpád (Origo), Bíró Borbála (Klubrádió) és Náray Balázs (Kossuth Rádió) voltak. A sajtószempontok alapján Sárvári Péter, a „Vörös Kettes” csapat tagja nyerte el a ’ legjobb szónok’ címet.

A döntőbe jutott két csapat és felkészítő tanáraik hamarosan egy háromnapos tanulmányúton vehetnek részt Kassán, 2013 egyik európai kulturális fővárosában. Az első helyezést elérő disputacsapat tagjainak és felkészítő tanárának nyereménye továbbá egy-egy Ipad mini tablet.

Sárvári Péter, a nyertes csapat diákja nagyon örült a győzelemnek. „Nagyon élveztem a vitázást, bár volt néhány izzasztó pillanat. Szorítottunk, hogy sikerüljön a győzelem. Az én kedvenc szekcióm egyébként a ’kérdés-válasz’ szakasz, mert erre nem lehet előre készülni” – mondta Péter.

„Idén a csapatom hatására az iskolában már többen elkezdtek disputázni. Úgyhogy lesz utánpótlás is. Ami megmozgatja a diákokat az általában egy provokatív téma” - mondta Tóth László, a győztes csapat felkészítő tanára.  

challengeA nyertes csapatnak nehéz dolga volt, hiszen a második helyezett debreceni Fazekas Mihály Gimnázium, „Cselendzs ökszeptid” csapata igazán komoly érveket sorakoztatott fel amellett, hogy a támogatói oldalon érveljen a vitatéma mellett. A Szóval?! Országos Vitaverseny és kapcsolódó programjai az Európai Bizottság, a Külügyminisztérium és az Európai Parlament kezdeményezésére, az Európai Unió finanszírozásában valósulnak meg.

A több hónapos kampányt a www.szoval.eu oldal, valamint a www.facebook.com/szoval segítette, amelyek a tanárok, a diákok és a kulturált vitázás iránt érdeklődők számára foglaltak össze minden hasznos és szórakoztató információt. A csapatokat segítő tanárok képzését és szakmai támogatását a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány és a Pillar Alapítvány munkatársai végezték. A program kommunikációjáért felelős ügynökség az Organic Communications Kft., a konzorcium vezetője a Színfolt Film Bt.

 

foto: Gaszner Vera

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.