Back Ön itt van: Hírek Hírek itthonról Hírek Cikkajánló - Ökoházak: a fenntartható irány
2011. szeptember 23., péntek 11:13

Cikkajánló - Ökoházak: a fenntartható irány

Az ökológia a globális felmelegedés és számtalan egyéb környezeti katasztrófa fenyegetésének valóra válásával lassan korunk kulcsfogalmává válik. A ma már nem csupán környezeti, de gazdasági-társadalmi válságjelenségeknek ez a történelmileg példátlan együttállása nyilvánvalóan választ követel az építészet terén is. De miben is áll az ökologikus építészet lényege? Milyen útkeresések, trendek figyelhetők meg, és vajon milyen válaszokat adhat az építészet az ökológiai kihívásokra?- a foldgomb cikke.

Lényeg az energiatakarékosság?

Egyesek szerint az ökologikus építészet lényegében energiatakarékos építészetet jelent. Ha így fogalmazzuk meg a célt, akkor nincs más dolgunk, mint olyan épületeket tervezni, amelyeknek minimális az energiafelhasználásuk. Ebbe a célkitűzésbe illeszkednek a német kísérletekből kinövő szigorú szabványok alapján terjedő passzívházak. Ezeknél a házaknál olyan jó a külső falak, födémek és ablakok hőszigetelése, hogy télen sincs szükség fűtésre (igaz, ezért e természetes szellőztetés elvesztésével kell fizetni). Sőt, ma már úgynevezett aktív házak is léteznek, amelyek ezen túl energia termelésére és hálózatba táplálására is alkalmasak (elsősorban a napenergia hasznosításával). Úgy is fogalmazhatunk, hogy míg a passzívházak defenzív stratégiát követnek (az energiaveszteség minimalizálása a cél), addig az aktív házak már offenzív stratégiára épülnek (azaz az energianyereség maximalizálása is céljuk). A passzívházak építése nem kerül lényegesen többe, mint a hagyományos házaké, de sokkal nagyobb körültekintést és alaposságot igényel már a tervezés, majd a kivitelezés időszakában is.

Tovább a teljes cikkre

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.