Back Ön itt van: Hírek Hírek itthonról Hírek Gyorsan cselekvő civil katasztrófavédelem - Nemzetközi megállapodások
2011. szeptember 21., szerda 12:55

Gyorsan cselekvő civil katasztrófavédelem - Nemzetközi megállapodások

Sajnos egyre gyakrabban van szükség a katasztrófák megelőzésére, vagy a károk felszámolására. A hivatásos, állami szervezetek mellett egyre nagyobb szerepet kapnak a civil szervezetek professzionális egységei. Budapesten nemzetközi megállapodások születtek ez utóbbiak munkájáról.

Hétfőn megalakult Budapesten a nemzetközi civil katasztrófavédelem és –elhárítás (FEMERAID International) európai szervezete, a FEMERAID Europe. Mindkét szervezet a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend (KMFAP) humanitárius tevékenysége keretében működik. A szervezet európai elnökének a szlovák katasztrófaelhárítók vezetőjét, Jan Culkát választották meg, akinek vezetésével eddig több, mint 6 ezer bevetést hajtottak végre, szervezetét pedig a világ harmadik legjobban felszerelt és eredményes egységeként tartják számon. A négy alelnök egyike Gyenes István, a Máltai Lovagrend Egyesület katasztrófavédelmi szervezetének vezetője lett.

A nemzetközi szervezet 1995 óta Európában, Afrikában, Ázsiában működtet helyi szervezeteket különböző speciális feladatokkal. Az olaszok az orvosi segélynyújtást helyezik előtérbe, a szlovákok a katasztrófa elhárításra rendezkedtek be, a lengyelek a bányamentésre specializálódtak, a belga szervezet pedig a világ legjobb mentőkutyáit tudhatja a magáénak. Az angolai egység az afrikai kontinens legtöbbet mozgósított szervezete, rendszeresen több afrikai országban működnek. A dokumentumok aláírói hangsúlyozták, hogy egyre több megkeresést kapnak, mert a sokrétűségük mellett a politikamentes, független szervezetek gyorsabban képesek dönteni és cselekedni, mint a sok egyéb szempontot mérlegelő állami szervezetek.

A katasztrófák helyszínén a személy- és vagyonvédelem kiemelt fontosságú feladat, ezért hétfőn a FEMERAID International és a Nemzetközi Testőr és Biztonsági Szolgálatok Szövetségének (IBSSA) vezetői aláírták azt a megállapodást is, amelynek keretében a katasztrófák helyszínét az IBSSA szervezetei biztosítják. Haitin pl.

e megállapodás előhírnökeként mintegy 40 biztonsági őr van szolgálatban még napjainkban is a tavaly januári földrengés óta.

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.