Back Ön itt van: Hírek Hírek itthonról Hírek Cikkajánló - Tömeggondozók helyett otthonok
2011. szeptember 12., hétfő 13:55

Cikkajánló - Tömeggondozók helyett otthonok

Becslések szerint ma 15 ezer fogyatékos ember él Magyarországon nagy létszámú, vagyis bentlakásos tömegintézményekben. Ezeket szüntetnék meg, kis létszámú lakóotthonok, alternatív lakhatási lehetőségek kiépítésével. - írja a nol.hu.

Magyarországon a 2001-es népszámlálási adatok szerint csaknem 57 ezer értelmi fogyatékossággal élő ember, 10-12 ezer súlyosan, halmozottan fogyatékos ember, az Autisták Országos Szövetsége szerint pedig 60 ezer autista személy van.

Eddig semmiféle stratégia nem volt a társadalmi integrációjukra, pedig szakemberek szerint 30–50 százalékuk munkaerő-piaci programokkal foglalkoztatható lenne. Persze ehhez óvoda, iskola, érettségi kellene, amire esélyük sincs, hiszen ilyen szolgáltatások számukra alig-alig elérhetők. A fogyatékos emberek többsége így családban él, és a jobbára szerető közeg ellenére is – kirekesztődve. Sokat elárul a magyar társadalomról, hogy gyakran hallja azt a szülő a kórházban, ha fogyatékos gyermeke születik, „ne tegye tönkre az életét, hagyja itt inkább a babát".

Tovább a teljes cikkre

szerző: Ónody-Molnár Dóra

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.