Back Ön itt van: Hírek Hírek itthonról Hírek Esélyegyenlőségi fesztiválsorozat Magyarország húsz nagyvárosában
2011. augusztus 16., kedd 16:49

Esélyegyenlőségi fesztiválsorozat Magyarország húsz nagyvárosában

Magyarország húsz nagyvárosa adott otthont az egyetlen olyan nyári fesztiválsorozatnak, amely kifejezetten az esélyegyenlőség ügyét állította középpontba. Az EsélyNap 2011 elnevezésű rendezvény országjáró útja során szabadtéren, a helyi igényekre szabott integrációs programokkal várta az érdeklődőket. Az idei év tapasztalatairól Sztojkáné Hergovics Györgyi, a szervező Veled-Érted Egyesület munkatársa számolt be a Közelképnek.

Az EsélyNap 2011 fesztivál keretében májustól júliusig Magyarország húsz nagyvárosában szervezett szabadtéri rendezvényt a Veled-Érted Egyesület. A programsorozat elsősorban az Amszterdami szerződésben meghatározott hat esélyegyenlőségi célcsoportra hívta fel a figyelmet, így azokra, akiket megkülönböztetés ér fogyatékosság, nem, etnikai származás, kor, vallás vagy szexuális orientáció miatt. Az országjárás húsz állomása közül a legtöbb résztvevőt Szombathelyen és Szegeden regisztrálták, ahol több ezren vettek részt a fesztiválon.

„Célunk volt, hogy felhívjuk a társadalom figyelmét a hátrányos helyzetű csoportokra és a megkülönböztetéstől való mentesség fontosságára. Szeretnénk javítani e csoportok társadalmi megítélésén és a lakosság toleranciáján. Azért jártuk az országot, mert szemléletváltozásra van szükség, hogy a környezet befogadóbbá váljon" – mondta el a Közelképnek Sztojkáné Hergovics Györgyi, a Veled-Érted Egyesület munkatársa.

A programok helyi szintű megvalósításában közreműködő Esélyek Házai mellett a civil szervezetek a Civil Piacokon mutatkozhattak be a nagyközönség előtt. Mindemellett színpadi produkciók színesítették a napokat, a délelőtt folyamán elsősorban családi programokkal – báb- és bohócműsorral, óvodások és iskolások fellépésével, hagyományőrző zenekarok és tánccsoportok bemutatójával – várták az érdeklődőket. Színpadra lépett a Gördülő Tánccsoport és a Roll Dance Kerekesszékes Kombi Táncegyüttes, a roma kultúrát és tradíciókat ápoló Romani Design Divatstúdió pedig ruháit és kiegészítőit mutatta be.

Sztojkáné ugyanakkor kiemelte, hogy a rendezvényen a fogyatékossággal élők kulturális szempontból kiemelkedő produkcióinak bemutatása sokkal inkább volt cél, mint az érintettek megszólítása. Az Érzékszervek szigetén a vállalkozó szelleműek játékos formában ismerkedhettek a mássággal: festhettek lábbal, de jelnyelvoktatásban is részt vehettek. „Vannak olyan esélyegyenlőségi szempontból hátrányos helyzetű csoportok, melyekkel toleránsabb a társadalom nagy része, mert jobban át tudja érezni a problémáikat. Ugyanakkor számos csoporttal szemben az előítéletesség, a diszkrimináció a jellemzőbb. A legnagyobb változást az idézné elő, ha az emberek általánosítás helyett adott szituációval kapcsolatban alkotnának véleményt".

Az Esélyek Házai korábban megyei szinten már szerveztek esélyegyenlőségi rendezvényeket, azonban egységes keretben és arculattal, mintegy roadshow jellegűen az idei évben először valósult meg a programsorozat. A kezdeményezéshez az Európai Unió PROGRESS Közösségi Foglalkoztatási és Társadalmi Szolidaritási Program nyújtott támogatást a Nemzeti Erőforrás Minisztérium megbízásából. A szervezők elmondták, remélik, hogy jövőre, 2012 nyarán is rendelkezésükre áll a megfelelő forrás.

Forrás: Közelkép Hirügynökség

Szerző: Kelemen Anna

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.