Back Ön itt van: Hírek Hírek itthonról Hírek A félmilliárdos informatikai fejlesztés keretén belül a fogyatékossággal élő diákokra is gondolnak Pécsen
2011. augusztus 08., hétfő 22:07

A félmilliárdos informatikai fejlesztés keretén belül a fogyatékossággal élő diákokra is gondolnak Pécsen

Soha nem látott informatikai fejlesztés valósul meg Pécsen: 670 korszerű számítógép, 289 – interaktív táblát, projektort és notebookot tartalmazó –tantermi csomag, valamint 41 fogyatékossággal élők képzését segítő speciális szoftver és komputer áll a diákok szolgálatára ősztől.

A mintegy 452 millió forintból megvalósuló beruházás valamennyi fogyatékossági típusba tartozó tanuló igényeit figyelembe veszi, az intézményeket a szükségletekhez igazodva választották ki.

A tanárok eszközhasználatra felkészítő képzése jelenleg is tart, hogy az őszi időszakban gördülékenyen léphessenek működésbe az újonnan beszerzett digitális eszközök. A beruházás összköltsége több mint 452 millió forint, melyből a 40 önkormányzat által fenntartott oktatási intézményben mintegy 670 korszerű számítógépet, 289 interaktív táblát plusz a hozzájuk tartozó kiegészítőket, és 41 fogyatékossággal élők képzését segítő szoftvert és speciális komputert üzemelnek be.

A beruházást teljes mértékben a TIOP „Pedagógiai, módszertani reformot támogató informatikai infrastruktúra fejlesztése" című nyertes pályázatból finanszírozzák, melyhez „Pécs városának nem kellett önerőt biztosítania, mivel a támogatás a projekt 100%-át biztosította” – árulta el a Közelképnek Nagy Csaba, Pécs alpolgármestere, aki szerint a pályázat nagy mértékben hozzájárul a digitális tudás elterjesztéséhez; a diákokat a tanulásra, a pedagógusokat pedig a tananyag élménydúsabb átadására motiválja.

A 41 speciális számítógép és szoftver valamennyi fogyatékossági típusba tartozó diáknak segítséget nyújt. „A projekt kapcsán az ún. SNI csomagból azok az oktatási intézmények szerezhettek be, amelyek az adott kategóriába (vak, gyengénlátó, siket, hallássérült, mozgássérült) tartozó sajátos nevelési igényű tanulót oktattak a pályázat megírásakor” – mondta el a Közelképnek az alpolgármester.

Mint megtudtuk, az SNI csomagok mindegyike 2 Gigabyte memóriát, LED kijelzőt, Web-kamerát, és operációs rendszerrel telepített notebookot tartalmaz. A nagyothalló diákok számára összeállított csomagban a fent említetteken kívül vezeték nélküli zajtompított fülhallgató és LED kijelzős diktafon is található. A siket diákok notebookjára pedig az élőbeszédet szöveggé konvertáló szoftver van telepítve.

A gyengénlátó tanulók számára összeállított anyag beszédtámogatású, magyar nyelvű képernyő-felolvasó és -nagyító szoftverrel rendelkezik. A vakbarát kézi számítógépekhez képernyő-felolvasó szoftver és hordozható Braille kijelző tartozik, továbbá a mozgássérült fiatalok tanulását speciális klaviatúra, fej és szemegér-szett segíti, de a csomaghoz speciális ültető széket is biztosítanak, amivel a test és a kar stabilizálása is biztosítható.

Szerző: Golyák Dávid

Forrás:Közelkép

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.