Back Ön itt van: Hírek Hírek itthonról Hírek Nem nézzük tétlenül az iskolai erőszakot
2011. június 16., csütörtök 10:12

Nem nézzük tétlenül az iskolai erőszakot

Csemáné Dr. Váradi Erika, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának dékánhelyettese, a TEtt program bűnmegelőzési képzési alprojektjének szakmai koordinátora a napokban napvilágot látott iskolai erőszakkal kapcsolatos hírekre reagálva elmondta, hogy ezek az esetek csak nagyon ritkán figyelmeztető jel nélküliek. Bár felismerésük sokszor rendkívül nehéz, de léteznek ezt segítő módszerek.

Számos kutatás és hazai vizsgálat igazolja, hogy az erőszakos viselkedés és az otthonról hozott negatív minták kezelhetőek. A legsikeresebb módszereket a TEtt program az áldozatokért és tettesekért részeként megvalósuló térítésmentes bűnmegelőzési képzéseken is bemutatjuk – mondta el a kriminológus szakember. Jelenleg 9 megyéből (Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna) jelentkezhetnek azok a tanárok, óvónők, védőnők, gyermekvédelmi szakemberek a képzésekre, akik szeretnének munkájuk során hatékonyabban reagálni a problémákra.

A kurzuson való részvétel ingyenes, és a TEtt program biztosítja a szállást, az étkezést és megtéríti az útiköltséget is. A kétszer háromnapos felnőttképzési tanfolyamok 2011 februárjától folyamatosan indulnak Debrecenben, Miskolcon és Pécsett. Eddig 125 ember vett részt rajtuk.

A tanfolyamok három témát ölelnek fel. A kiskorúak bűnözése elleni fellépés új útjai című képzés hallgatói megismerhetik a már bűnelkövetővé vált vagy veszélyeztetett fiatalok főbb jellemzőit. Az áldozatpolitika új irányai Magyarországon című tanfolyamra jelentkezők tájékozódhatnak az áldozatok jogairól, az áldozatsegítés eszközeiről. A Bűnelkövetők reintegrációjának új lehetőségei című képzés részvevői az elkövetők társadalmi beilleszkedését segítő megoldásokról kapnak képet.

Csemáné Dr. Váradi Erika tapasztalatai szerint egy-egy sikeres példa ösztönzőleg hat a környezetre Több jó példa közül az egyik egy somogyvári oktatási intézmény története. A Somogy Megyei Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthon pedagógusainak nagy része hasonló képzésen vett részt, néhányan mediátor diplomát is szereztek. Mára a konfliktusok erőszak nélküli megoldása a gyerekek többsége számára természetessé vált.

A TEtt Program a Belügyminisztérium, a Miskolci Egyetem (Állam- és Jogtudományi Kar), a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálata, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága és a Baranya, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja közös programja. A képzéseket és annak tematikáját a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara dolgozta ki, a képzések alapjául szolgáló tankönyv a program első szakaszában neves hazai szakemberek közreműködésével jött létre.

További információ és jelentkezés: www.tamop.irm.gov.hu vagy http://www.felnottkepzes.uni-miskolc.hu/kepzes/2010%20-%20Bunmegelozesikepzesek.html

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.