Back Ön itt van: Hírek Hírek itthonról Hírek Nemzeti-, és szívárványszínű kokárda
2011. június 13., hétfő 12:15

Nemzeti-, és szívárványszínű kokárda

A Budapest Pride-ot sokan a Meleg Méltóság Menettel (azaz a "felvonulással") azonosítják, holott egy hétig tartó film-, és programokban gazdag kultúrális fesztiválról van szó. Június 12-én a -filmfesztivál házigazdájaként szolgáló- Művészmozi adott helyet a 16. Budapest Pride Fesztivál megnyitójának. Hajós András a rendezvény műsorvezetője elmondása szerint otthonosan érezte magát a ritkás nézőtér előtt, pedig nagyjából százan gyűltek össze a Chaplin teremben.

Az idei Fesztivál fő témái a magyar EU elnökség, az új Alaptörvény házasságra vonatkozó rendelkezése, illetve a médiatörvény LMBT közösségre is kiható részei. Ezzel kapcsolatban kerülnek megrendezésre workshopok a Bálint-házban és a megnyitón felszólalók is e témákra tértek ki, illetve a hivatalos reklámspotja is a családról szól.

A Pride megnyitója Némedi Mari énekes-színésznő, "mindenki Debbie-je" volt (ő szinkronizálta a Fiúk a klubból c. meleg sorozat egyik kulcsfiguráját, "minden meleg anyukáját", Debbiet). Nem bánja, hogy a karakterrel azonosítják, de azt igen, hogy a fiatalok előbb fordulnak hozzá problémáikkal, mint saját szüleikhez, mert nem merik felvállalni önmagukat és félnek a következményektől. A színésznő szerint a legfontosabb dolgok az életben a boldogság, a szeretet és a család, és ez utóbbi az első kettőt tudná biztosítani, ha a családok elfogadóbbak lennének. Lelkes beszéde alátámasztotta szavait, miszerint, bár ő heteroszexuális, az LMBT emberekért van itt és kiáll értük.

A megnyitóünnebudapestpride_1pségén kerültek átadásra a Háttér Társaság a Melegekért egyesület közéleti díjai, melyet Hanzli Péter és Mocsonaki László adtak át. Az egyik idei díjazott a LABRISZ és a Szimpózion Egyesület Melegség és Megismerés iskolai programja. A másik díjat az Eltitkolt évek alkotói és bátor interjúalanyai kapták (olvasói est ma 18:00-kor a Bálint-házban).

Steigler Sándor a Szivárvány Misszió Alapítvány kuratóriumának elnöke egy diszkriminatív új alaptörvényről beszélt, és tart attól, hogy a sarkalatos törvények tovább fogják szűkíteni az LMBT emberek jogait. Fontosnak tartja, hogy erősebb, elászántabb és szervezettebb legyen a meleg közösség. Az összetartás és a jogegyenlőség elérése érdekében nemzeti-, és szívirványszínű kokárda viselésére buzdítobudapestpride_2tt.

Timothy A. Betts, az Egyesült Államok nagykövetségének követtanácsosa is felszólalt a megnyitón. Az emberi jogok támogatásáról és az elfogadás fontosságáról beszélt. Hillary Clintontól idézett, aki a homofóbia elleni világnap alkalmából mondta a követezőket: "sok még a tennivaló az LMBT közösséget sújtó egyenlőtlenség és diszkrimináció megszüntetéséért. Ha leszbikus, meleg, biszexuális vagy transznemű vagy, tudnod kell, hogy az Egyesült Államok melletted van, és rendíthetetlenül kiáll a gyűlölet felszámolásáért".

Hajós András igazán találó megfogalmazással zárta az ünnepséget: "Nem normálisok és mások vannak, hanem vannak semmilyenek és valamilyenek." A semmilyenek óceánjában kell a valamilyeneknek egy irányba úszniuk, mégha néha el is kap egyet-egyet belőlül egy cápa.

A Budapest Pride június 11-19 között vár minden érdeklődőt. Az alábbi oldalon megtalálható a részletes program: http://www.budapestpride.hu/program

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.