Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Távol-Kelet Modernizálódó Bangladesh?
Nyomtatás
2010. augusztus 24., kedd 12:10

Modernizálódó Bangladesh?

Az Indiától keletre található állam, Bangladesh újra jelentős előrelépést tett a szekularizált demokrácia irányába. Az ország főbírósága határozatban kimondta, hogy nem lehet kötelezni senkit sem arra, hogy a teljes testet eltakaró fátylat, sapkát vagy egyéb vallási ruhadarabokat viseljen a munkahelyén vagy az oktatási intézményekben.

A határozat azután született, hogy egy északon található közoktatási intézmény kötelezni próbálta tanulóit a fátyol viselésére. A bírósági ítélet azt is kimondta, hogy a vallási előírásoknak megfelelő öltözködés teljes mértékben az egyén szabad választásán kell, hogy alapuljon. A mostani döntést megelőzően áprilisban már született egy hasonló határozat, mely megtiltotta az iskoláknak és a munkaadóknak, hogy kötelezzék leány tanulóikat, illetve női munkavállalóiknak a burka, azaz a teljes testet eltakaró ruhadarab viseletére. Ez a mostani reform pusztán abban különbözik, hogy egyaránt vonatkozik nőkre és férfiakra is.

Bangladesh lakosságának túlnyomó többsége a mérsékelt iszlámot követi, és az ország jelentős előrelépéseket is tesz a demokratizálódás útján. A kelet-ázsiai állam politikai vezetése egy szekuláris, demokratikus intézményekkel ellátott országot kíván felépíteni, mely nagy szerepet játszhat a térség békéjének megteremtésében.

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.