Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Távol-Kelet Nem akar háborús bűneiről hallani Srí Lanka
2010. június 23., szerda 14:05

Nem akar háborús bűneiről hallani Srí Lanka

 Srí Lanka szerdán elutasította annak a háromfős ENSZ-bizottságnak a létrehozását, amely az emberi jogoknak a polgárháború végső szakaszában elkövetett megsértéseit vizsgálná a szigetországban.

 Kehelija Rambukvella Srí Lanka-i kormányszóvivő szerint a világszervezet azzal a rejtett szándékkal hozta létre a testületet, hogy lélegzetvételhez juttassa a Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) nevű szakadár csoportot, amelynek fegyveresei felett a kormányerők végső győzelmet arattak tavaly májusban.

Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára kedden nevezte ki a bizottság szakértőit, akik négy hónapon belül szeretnék elkészíteni elemzésüket a helyzetről. A csoport elnöke az indonéziai Marzuki Darusman lett, akit Colombo nem lát szívesen a testület élén, mert 2008-ban egy emberjogi misszió tagjaként nézeteltérésbe keveredett a Srí Lanka-i hatóságokkal. A bizottság munkájában Yasmin Sooka és Steven Ratner vesz még részt. A dél-afrikai Sooka korábban az apartheiddel kapcsolatos kegyetlenkedéseket vizsgálta, az amerikai Ratner pedig az emberi jogok szószólója.

Srí Lanka kormánya mintegy 25 év harc után, 2009 májusában aratott döntő győzelmet a Tamil Tigriseken. A függetlenségért küzdő szakadárokat az ország és az Egyesült Államok terroristákként tartja számon. Az ENSZ becslései szerint a polgárháborúban mintegy 80-100 ezer ember vesztette életét, és 7 ezer tamil civilt öltek meg az utolsó öt hónapban.

Forrás: http://www.nepszava.hu

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.