Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Távol-Kelet Emberi szervek állatokban?
2013. július 05., péntek 10:12

Emberi szervek állatokban?

blú emberi szerv és állatok

Japán tudósok arra számítanak, hogy jövő év végéig zöld utat kapnak az emberi szervek állatokban való növesztéséhez.

A kormány tudósokból és jogi szakértőkből álló bizottságot állított össze, amely irányelvként szolgáló javaslatokat dolgozott ki a világviszonylatban is vezető japán embriókutatás számára. Japánban széles körű támogatottságot élveznek az olyan kutatások, melyek máshol heves ellenállásba ütköznek. Jelenleg a tudósok emberi őssejtet terveznek állati –leginkább sertés- embrióba juttatni, úgynevezett kiméra embriót létrehozva, melyet aztán beültethetnek egy állat méhébe. Ezután tökéletes emberi szervé fejlődik, vesévé vagy akár szívvé, ahogy a gazdaállat felnő. Amikor a felnőtt állatot levágják, a szerv kinyerhető belőle, és beültethető lesz egy rendellenes működésű szervvel élő emberbe.

„Rendkívül fontos lépés, hogy a projektet támogatják és ajánlják, ezt három évünkbe került elérni.” nyilatkozta a Daily Telegraph-nak prof. Hiromicu Nakaucsi a Tokiói Egyetem őssejt kutatási és regeneratív gyógyászati központjának vezetője. Prof. Nakaucsi csapatának már sikerült patkány őssejteket juttatnia genetikailag módosított egér embriókba. „Ugyanezt az eljárást alkalmazhatjuk emberi őssejtekkel és sertés embriókkal is, ám az irányelvek ezt még nem teszik számunkra lehetővé”, mondta. A jelenlegi japán irányelvek szerint a kutatók labor körülmények között legfeljebb 14 napos kiméra embriókat hozhatnak létre, de az eljárás következő lépése, az embrió állati méhbe való ültetése, egyelőre tiltott. Amint a kormányhivatalnokok megegyeznek a módosított irányelvek részleteit illetően – ez nagyjából 12 hónapon belül várható – „az első emberi szervet hordozó sertés már gyorsan előállítható lesz,” véli Nakaucsi professzor.

A tudósok először emberi hasnyálmiriggyel rendelkező sertést kívánnak kitenyészteni, tekintve, hogy ez viszonylag egyszerűen létrehozható szerv, mondta Professzor Nakaucsi, és a módszer tökéletesítése több millió cukorbeteg számára lehet segítség. A tudós elmondása szerint vesék és egy emberi szív létrehozása sokkal bonyolultabb feladat, ám kivitelezhető. Úgy véli a szervek gyakorlati alkalmazására akár öt éven belül sor kerülhet. Reméli, hogy minden donor állat több emberi szervvel rendelkezhet majd, melyekhez egyszerre lehetne hozzájutni.

 

Fordította: Németh Gábor

Forrás: http://www.telegraph.co.uk/science/science-news/10132347/Human-organs-could-be-grown-in-animals-within-a-year.html

Fotó: Illusztráció (sxc)

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.