Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Latin-Amerika A mexikói drogkartellek vége?
2013. március 17., vasárnap 23:00

A mexikói drogkartellek vége?

Írta:  Szőnyi Kinga

kender2012 novemberében két amerikai állam is a marihuána legalizálása, szabályozása és megadóztatása mellett szavazott. Mit jelenthet ez az irányváltás Mexikó és a drogbandák elleni harcban?

A marihuána mellett kampányolók Seattle-ben, a város szélén gyűlnek össze minden évben két napra, hogy megtartsák a nemzetközileg is híres Kenderfesztiváljukat (Hempfest). Ekkor a város felett vastag, csípős füst terjeng, a fesztiválozók pedig cigarettával a kezükben ülnek a szabadban, vagy éppen a tucatnyi bongokat, pipákat, és dohányzási kellékeket kínáló standjuk közt pepecselnek. Közben a rendőrség a helyszínen biztosítja, hogy illegális szert ne vásároljanak vagy értékesítsenek a fesztiválozók. A következő Kenderfesztiválon azonban lehet, hogy a rend őreinek már ennyi feladatuk sem lesz.

Ugyanis azon a napon, amikor Washington állam szavazói újraválasztották Barack Obama amerikai elnököt, egyúttal arról is szavaztak, hogy legalizálják a marihuána kikapcsolódási céllal való használatát. Coloradoban is hasonló történet játszódott le.

„Ami Coloradóban és Washingtonban történt, az igazán forradalmi.”- mondta Beau Kilmer, a kaliforniai Mezsgye Drogpolitika Kutatóközpont (Rand Drug Policy Research Centre) társigazgatója. - „Eddig egyetlen modern állam sem oldotta fel a marihuána kikapcsolódási céllal való termelésére és terjesztésére irányuló tiltást.”

Amikor az intézkedés december elején hatályba lépett Coloradóban, legális lett 1 uncia (28 gramm) marihuána birtoklása, ha tulajdonosa elmúlt 21éves. Legálissá vált továbbá legfeljebb hat marihuána palánta növesztése és az anyag továbbadása is, maximum 1 unciányi (28 grammnyi) mértékben.

Továbbra is viták zajlanak azonban arról, hogyan alakítsák ki a szabályozórendszert a drog termelésére és terjesztésére vonatkozóan, aminek részletes kidolgozása még legalább egy évet vehet igénybe.

Mondani sem kell, hogy e lépés hatására egymásnak feszült a két állam a szövetségi kormánnyal és annak drogrendészeti eljárásaival szemben. Mindezek ellenére Dr. Kilmer úgy gondolja, most még senki sem tudja biztosan, hogyan fog reagálni a szövetségi kormány a két állam döntésére. Nem szabad ugyanis elfelejteni, hogy a Kábítószer-ellenes Hivatal (Drug Enforcement Administration – DEA), az Egyesült Államok főügyészsége, valamint az Adóhatóság (Internal Revenue Service – IRS) is rendelkezik bizonyos fokú hatáskörrel és körültekintéssel, ezekkel a problémákkal kapcsolatban – mutatott rá Dr. Kilmer.

Hatalomérvényesítés

Mindeközben, több ezer kilométerrel arrébb, egy mexikóvárosi „dohányboltban”, Colorado és Washington döntését örömmel fogadták. A drága kinézetű vaporizerekkel körülvett tulajdonos szerint sok vendége reménykedik egy hasonló törvényben, Mexikóban is.  „Az emberek nem akarnak már hozzájárulni a drogkartellek profitjához, és egy csomó példányt eladtam ebből mostanában”- mondja,miközben egy „A marihuána ökológiai megművelése” című könyvet tart a magasba.

A törvény megváltoztatásáért felelős baloldali politikus, Fernando Belauzaran felvetett egy rendelkezést a Kongresszusban, ami a coloradói példához hasonlóan egységes szabályozás alá vonná a marihuánát és az alkoholt. „Ami az Egyesült Államokban történt, előremozdította a dolgokat, mert ez a vita kritikus fontosságú.” – nyilatkozta Belauzaran a BBC-nek, a javaslat hivatalos bemutatásának napján. „A kérdés az, hogy van-e értelme folytatni ezt a totális katonai hadjáratot, ami annyi pusztítást és halált hozott az országunkban azért, hogy gátolja egy olyan anyag bejutását az Egyesült Államokba, ami ott most engedélyezett és szabályozott.” – tette hozzá. Belauzaran nem reméli feltétlenül, hogy ez az intézkedés még ebben a törvényhozási ciklusban megvalósul, ugyanakkor szerinte a problémával kapcsolatos újfajta párbeszéd a fontos.

Mind a távozó, mind a soron következő mexikói kormányzat jelezte, szeretnék, ha Obama elnök második ciklusa alatt is tovább erősödnének az eddigi pozitív folyamatok. Felipe Calderon mexikói miniszterelnök véleménye szerint az államokbeli döntés „paradigmaváltásként” értékelhető a drogfogyasztással kapcsolatban.

 „Nyilvánvalóan nem tudunk úgy kezelni egy terméket, ami illegális Mexikóban, hogy megállítjuk a szállítását az Egyesült Államokba, amikor ott –legalábbis egyes részein – már nem illegális.” –mondta az újságíróknak Luis Videgaray elnök, Pena Nieto fő tanácsadója. De nem csak Mexikóban változik a marihuána körüli kommunikáció. A baloldali Jose Mujica vezette Uruguay is abba az irányba halad, hogy az állam kezébe adja a marihuána legális művelésének és fogyasztásának lehetőségét.  

A pártolók és az ellenzők nem értenek egyet abban, hogy a marihuána legalizációja milyen mértékben sértené a drogkartellek profitját – néhányan milliárdokról, mások csak tízmilliós üzletekről beszélnek. De egyelőre még hosszú az út, míg Obama elnök koherens választ fogalmaz meg a két állam választóinak döntésével kapcsolatban.

Mindazonáltal, egyelőre egy dolog látszik biztosnak: ha marihuánáról beszélünk az amerikai kontinensen, a változás elkezdődött.

 

Forditotta: Szőnyi Kinga (Humana)

Forrás: BBC

foto:sxc.hu

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.