Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Latin-Amerika Szembe szállnak a bennszülött törzsek a belo-montei gát építésével
2011. október 29., szombat 18:56

Szembe szállnak a bennszülött törzsek a belo-montei gát építésével

Bennszülöttek és több száz demonstráló foglalta el a brazil Belo Monte gát építési területét, hogy a konstrukció ellen tiltakozzanak.

 

Folytatódik a békés tüntetés a világ harmadik legnagyobb várható vízerőműje ellen. A Pará államban található Xingu folyón épülő gát már a tervezésekor is több vitát váltott ki Brazíliában. Januárban a környezetvédelmi hatóság jóváhagyta 600 hold erdő kiirtását, így a munkálatok elkezdődhettek. Azonban a hónap elején egy brazil bíróság betiltotta az építést, mert a környezetvédelmi engedélyt jogtalannak találta. Ugyanis az engedély figyelmen kívül hagyta a halállomány veszélyeztetettségét, a folyó természetes folyásában történő zavarokat és a bennszülött közösségekkel sem konzultáltak.

A Norte Energia fellebbezett a határozat ellen, és a növekvő feszültség ellenére a brazil kormány is kitart az építés mellett. A demonstrálók eközben elfoglalták az építési területet és követelik a kormánytól az újabb tárgyalásokat, de az még a Közép-Amerikai Emberi Jogi Bizottsággal való konzultációtól is elzárkózik.

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.