Nyomtatás
2010. augusztus 24., kedd 14:52

Kamaszlány az afgán nők elnyomásának jelképe

Bibi Aishat 16 éves korában apja feleségül ígérte egy Oruzgan tartománybeli család egyik leszármazottjának. A fiatal lány innentől kezdve leendő férje családjával élt, melynek minden tagja a tálibok közé tartozott. Aishat gyakorlatilag fogvatartották, kínozták és szexuálisan bántalmazták. Mikor a kamasz már nem bírta tovább a kínokat és a végtelen elnyomást, elhatározta, hogy megszökik. Ám próbálkozása csak tovább rontott amúgy is szörnyű helyzetén.

 

A család környékén lakó két nő megígérte, hogy segít a lánynak elszökni, ám mikor Kandahárba értek, a két "segítő" megpróbálta őt eladni egy másik férfinak. A hatóságok azonban a határ közelében megállították és bebörtönözték mindháron "szökevényt".  Bár a kamaszlány megpróbált megszökni, ám ezért -lévén nőről van szó- három év szabadságvesztésre ítélték. Hamid Karzai elnök közbenjárására büntetését lecsökkentették öt hónapra, ám ekkor kezdetét vette a jövőbeli férj családjának bosszúja. Aishat apósa taláta meg, aki a táliboktól kért igazságszolgáltatást a családja becsülete ellen elkövetett bűnök miatt. A tálib bíróság pedig úgy határozott, hogy a lány olyan súlyos vétket követett el, ami miatt megérdemli, hogy levágják az orrát, füleit, majd sorsára hagyják.

Ez volt Aisha büntetése azért, mert megpróbált kitörni a végtelen tálib elnyomásból és megpróbált saját maga döntést hozni sorsáról. Azonban a tálibok uralta Afganisztánban egy nő ilyenre még csak nem is gondolhat.

Ám a kamaszlány a csodával határos módon, kitartásának és elszántságának köszönhetően végül megmenekült. Sikerült valahogy elérnie egy oruzgani Amerikai Tartományi Újjáépítési Csoport közelébe, akik aztán felkarolták a lányt és szörnyű történetét.

Bibi Aisha pedig az afgán nők elnyomásának, a tálib uralom kilátástalanságának és egyúttal a még létező remények jelképévé is vált.

Afganisztánban pedig minden demokratikus próbálokozás ellenére, a tálibok által uralt területek egyre csak szaporodnak. Ijesztő, hogy napjainkban egy olyan erő igyekszik átvenni egy ország feletti teljes hatalmat, mely hivatalosan kiáll a becsületgyilkosságok és az ehhez hasonló emberkínzások mellett.

 

Forrás: http://www.time.com/time/world/article/0,8599,2007269,00.html

            http://www.grossmanburnfoundation.org/aisha.htm