Nyomtatás
2010. július 30., péntek 11:33

Halál a házasságtörőre!

Az Iráni Iszlám Köztársaság kövezés általi halálra ítélt egy 42 éves kétgyermekes családanyát, mivel házasságon kívüli viszonyt folytatott egy férfivel... Sakine Mohhamadi Ashtiani hosszú évekkel volt férje halála után követte el szörnyű bűntettét!

A különösen brutális, véres és embertelen kivégzési módszert mind a mai napig alkalmazzák Iránban. Zömmel azoknak a nőknek kell elszenvedniük így kínhalált, akiket házasságtöréssel gyanúsítanak.

A megkövezés tehát bevett büntetés a közel-keleti iszlám "köztársaságban". Ilyenkor a nőket nyakig, a férfiakat pedig derékig beleássák a homokba, majd a "közönség" addig dobálja az áldozatot, amíg az bele nem hal az így szerzett sebekbe. A módszer különös brutalitása ellenére napjainkban is alkalmazzák Iránon kívül Afganisztánban, Szaúd-Arábiában, az Egyesült Arab Emirátusokban, Nigériában, Szudánban és Szomáliában is. Iránban 2002-ben történt ugyan egy kísérlet a kövezés visszaszorítására, illetve 2008-ban törvényileg is tiltották az eljárást, azonban Ahmedinedzsád elnöksége alatt továbbra is bevett gyakorlat maradt.

Sakine két gyermeke nemzetközi kampányba kezdett anyjuk védelme érdekében. Nemzetközi szervezetek közbenjárásával és petíciók sokaságával elérték azt, hogy a világ felfigyelt az iráni nők elfogadhatatlan helyzetére, az igazságtalan jogrendszerre és Sakine, illetve a többi iráni nő végtelen kiszolgáltatottságára. A nő életét egyedül egy széleskörű nemzetközi kampány mentheti meg! A világ közvéleményének el kell ítélnie nyíltan az ehhez hasonló embertelenségeket, és minden lehetséges eszközzel küzdeni kell az ilyen súlyos jogsértések és burtalitás ellen.

Mára az ítéletet megváltoztatták ugyan, ám Sakine továbbra sem menekült meg a siralomháztól. Jelenleg kötél általi halálbüntetését vagy máglyán való elégetését várja az észak-iráni Tabriz város börtönében.

 

Bővebben az ítéletről és Sakine Mohhamadi Ashtianiról:

http://www.huffingtonpost.com/bernardhenri-levy/an-international-appeal-t_b_642265.html

http://www.amnesty.org/en/news-and-updates/iran-must-end-harassment-stoning-case-lawyer-2010-07-28

http://www.nytimes.com/2010/07/03/opinion/03sat1.html?_r=1

http://www.guardian.co.uk/law/2010/jul/05/sharia-law-religious-courts

http://www.guardian.co.uk/world/2010/jul/02/iranian-woman-stoning-death-penalty