Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Közel-Kelet A fal túloldalán
2012. december 04., kedd 00:00

A fal túloldalán

Írta:  Majsa Barbara

ottorottLehet aktuálisabb Palesztináról írni, mint most? Egy hónapja kiújultak a harcok a Gázai övezetben, 2012. november 30-án pedig az ENSZ közgyűlése Palesztina státuszát megfigyelőre minősítette. Mahmud Abbász üdvözölte a döntést, ami szerinte Palesztina születési nyilatkozata is egyben. 

A szavazás ugyanakkor megmutatta, hogy a vélemények két ellenétes táborra szakadtak: egyesek Palesztinát, mások Izraelt támogatták. Még az 5 törött kamera c. film esetében is jól megfigyelhető ez, elég csak megnézni a YouTube videoportálon található előzeteshez írt kommenteket.

Guy Davidi és Emad Murnat alkotása a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Filmfesztiválon óriási sikert aratott, a két zsűri és a közönség is a legjobb filmnek ítélte. S bár a harcok kiújultak, az 5 törött kamera képei arról tanúskodnak, hogy a Jeruzsálemtől északra fekvő Bil’in falu palesztin lakossága és a település közvetlen közelébe költözött izraeli telepesek nem csak most, hanem nap mint nap vívják kisebb-nagyobb csatáikat. A mindössze 90 perces alkotás első kézből tudósít Bil’in lakosainak szülőföldjükért vívott élet-halál harcáról. A dokumentumfilm bő 5 évet ölel fel, a legrégebbi felvételek 2005-ből származnak. Az öt kamera által rögzített képsorok a két fél konfrontálódását mutatják be a lehető legközelebbről.  Murnat lényegében mindig a tűzvonalon tartózkodik a gépével, legyen szó akármilyen veszélyes akcióról, fellépésről vagy akár a falusiak által szervezett tüntetésekről, demonstrációkról.

Objektivitásról Davidi és Murnat alkotása kapcsán nehezen beszélhetünk, ugyanis a felvételek jelentős hányada a palesztin Murnat és öt törött kamerájának eredménye. A férfi a bil’ini ellenállás – már ha lehet annak nevezni a helyiek közösségi összefogását – egyik oszlopos tagja, társaival együtt erőszakmentes akciók sorát hajtják végre, hogy megakadályozzák földjeik további zsugorodását, az izraeli telepek folyamatos terjeszkedése miatt. A két területet fallal választották el egymástól, amelyet a helyi palesztin lakosság szintén nehezen viselt, ebből kifolyólag a fal lebontását és, vagy legalább az áthelyezését tűzték ki egyik céljukként. Az ügyet jogi útra terelték, a pert megnyerték, viszont a jogerősen meghozott ítélet teljesítésére csak több emberáldozat után került sor.

A film előzeteséhez írt kommentek többször is megkérdőjelezik a dokumentumfilm hitelességét. Láttunk már ilyet, azt viszont nehezen tudom elképzelni, hogy bárki önként, csak „egy film kedvéért” feláldozná magát úgy, hogy a felesége és gyermekei várják haza. Murnat emberközelből vette fel több barátjának halálát, s ő maga is többször megsebesült. A családfők próbálnak egyensúlyozni családjuk és szülőföldjük védelme között, néha azonban választás elé kényszerülnek. Murnat csak a szerencsének és kamerájának köszönheti életét; feleségének dühe ezért teljesen érthető, amikor az asszony arra kéri, hogy férje végre maradjon otthon. A férfi viszont nem tud csak a négy fal között létezni, mivel számára és igazából mindenki számára az a kérdés: Vajon meddig lesz még otthonuk?

Az 5 törött kamera szerzői remekül időzítették filmjüket, hiszen a világ Palesztinára figyelt az elmúlt időszakban; az ENSZ november 30-ai döntésével pedig további megerősítést ad(hat) a palesztinoknak, felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt, hogy érdemes tovább küzdeniük. Az internet az utóbbi hetekben, napokban hemzsegett az olyan képektől, amelyek jogot követelnek Palesztinának, vagy Izrael támogatására buzdítanak. Ezért mindenképp meg kell említeni, hogy az 5 törött kamera palesztin–izreali koprodukcióban valósult meg.

 

Guy Davidi és Emad Murnat: 5 Broken Cameras / 5 törött kamera

foto: verzio.org

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.