Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Közel-Kelet Az arab tavasznak még nincsen vége
2012. december 21., péntek 09:06

Az arab tavasznak még nincsen vége

Pontosan két éve, 2010. december 17-én Mohamed Bouazizi tunéziai árus, miután elkobozták árukészletét és megszégyenítették, felgyújtotta magát egy kormányhivatal előtt.A tunéziai piaci árusnak sok más fiatalhoz hasonlóan elege lett az elnyomásból és a kilátástalanságból.

Tette vezetett el a jázminos forradalom kirobbanásához, közvetve pedig az egyiptomi, líbiai és szíriai felkelésekhez, melyek arab tavaszként váltak ismertté.

2011-ben az Európai Parlament Mohamed Bouazizi-nak és négy társának Aszma Mahfuz-nak (Egyiptom), Ahmed al-Zubair Ahmed al-Szanuszi-nak (Líbia), Razan Zaituneh-nek (Szíria) és Ali Farzat-nak (Szíria) adta a Szaharov-díjat. Az elismerést olyan személyeknek vagy szervezeteknek ítélik oda, melyek az intolerancia, fanatizmus és elnyomás ellen harcolnak.

Ebből az alkalomból érkezett Budapestre Wael Abbas egyiptomi blogger, aki társaival együtt tudósított a forradalomról, és segítségükkel az egész világ tudomást szerzett a közel-keleti eseményekről.

Abbas-nak 130.000 követője van Twitteren, 45.000 rajongója Facebook-on és Youtube videóira csaknem 60 millióan voltak kíváncsiak. A BBC 2006-ban a világ legbefolyásosabb emberei közé választotta, a CNN a rákövetkező évben a Közel-kelet emberének kiáltotta ki. Társaival együtt olyasmire használta a blogolást és az internetet, amire korábban mások nem nagyon: politikai tudósításokra. Bejegyzéseiért koholt vádak alapján többször letartóztatták, fenyegették, megpróbálták ellehetetleníteni.

„A helyzet Mubarak bukása után sem lett jobb. A választásokon az egyiptomiak az iszlamistákra szavaztak, de parlamenti teljesítményük kiábrándító mindenki számára. Eközben az ellenzék megosztott.

Az iszlamista kormányerők megpróbálják a sajtót is kontrollálni: csatornákat zárnak be és műsorokat szüntetnek meg. Szerencsére ott van még az internet, még akkor is, ha a bloggereket továbbra is zaklatják. Egy, a Mohamed-filmet blogján közlő katolikus bloggert több év börtönre ítéltek. Ez teljesen az előző rezsimre emlékeztet” - mondta Abbas a közönség kérdéseire válaszolva.

Hogy hogyan alakul Egyiptom jövője, azzal kapcsolatban nem bocsátkozott találgatásokba, mindössze azt jelezte, az arab tavasznak még nincsen vége, csak most kezdett el virágozni.

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.