Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Közel-Kelet Angela Merkel is kiáll az Iránban letartóztatott újságírókért
2010. október 12., kedd 14:36

Angela Merkel is kiáll az Iránban letartóztatott újságírókért

Angela Merkel arról tájékoztatta a nemzetközi közvéleményt, hogy kormánya mindent megtesz annak a két külföldi újságírónak a szabadon bocsátásáért, akik még vasárnap estek fogságba Irán északi részén. Az újságírók minden valószínűség szerint német állampolgárok, és azért érkeztek Iránba, hogy interjút készítsenek a halálra ítélt Sakineh Mohammadi Ashtiani fiával.

Sakineh Mohammadi Ashtiani tragikus története igen nagy nemzetközi visszhangot kapott gyermekei szokatlan aktivitásának köszönhetően. A 43 éves iráni asszonyt kövezés általi halálra ítélték házasságtörés bűntette miatt, mivel az iráni bíróság szerint a nő szerelmi viszonyt kezdeményezett egy másik férfival férje halála után több évvel. És ezért Iránban bizony kegyetlen halálbüntetés jár! Később nemzetközi nyomásra Irán megváltoztatta döntését, és kövezés helyett kötél általi halálra ítélte Ashtianit. A házasságtörés vádját követően férje meggyilkolásában való közreműködéséért ítélték el újra.

 

Az iráni hatóságok azzal indokolják a német sajtó munkatársainak letartóztatását, hogy azok csak túrista vízummal rendelkeztek, amely nem jogosította fel őket semmilyen interjú készítésére. Nem hivatalos értesülések arra engednek továbbá következtetni, hogy nem csupán a két újságírót, de Ashtiani fiát és ügyvédjét is fogságban tartják. Angela Merkel megerősítette, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy kiszabadítsák a letartóztatottakat, de sajnos jelenleg elégtelenül kevés információ áll rendelkezésükre.

Bővebben olvashatsz erről itt németül és angolul is.

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.