Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Összefogás a rendszeres kézmosásért
2012. november 15., csütörtök 00:00

Összefogás a rendszeres kézmosásért

Írta:  Németh Barbara

handwashing unicef

 

A köz-és magánszféra összefogása eredményeképpen 2012. október 15-én több mint 100 országban ünnepelték a kézmosás világnapját. A rendezvény arra hívta fel a figyelmet, hogy rendszeres szappanos kézmosással a legsúlyosabb gyermekbetegségek is megelőzhetőek.

 

Minden nap 2000 öt év alatti gyermek hal meg csak a hasmenéses megbetegedések következtében. Ebből ezernyolcszázan kizárólag a tiszta víz és az alapvető higiénia hiánya miatt. A higiénia biztosítása a gyermekfejlődés egyik legfontosabb pillére, mely olyan alapvető jogok meglétét segíti elő, mint az élethez, egészséghez, vagy éppen az oktatáshoz való jog, hiszen csak az egészséges gyermekek tudnak iskolába járni és tanulni. .

Az öt éven aluli gyerekek leggyakrabban vérhasban, maláriában és tüdőgyulladásban halnak meg. Rendszeres szappanos kézmosással a fejlődő országokban évente csaknem egymillió élet menthető meg, és megközelítőleg 45 százalékkal csökkenthető a hasmenéses megbetegedések száma.

Az ok világos. Az emberi ürülék a hasmenést okozó kórokozók legfőbb forrása. Olyan gyomor- és bélfertőzés okozta népbetegségekhez vezethet, mint a vérhas, tífusz vagy kolera, de előidézhet légzőszervi fertőzéseket is, mint az influenza vagy a tüdőgyulladás. Mivel a hasmenéses megbetegedések alapvetően faecal-orális úton, azaz székletszennyezésből a tápcsatornába jutva terjednek, a kézfertőtlenítés kiemelten fontos szereppel bír a betegségek megelőzésében. A szappanos kézmosás meggátolja a baktériumok, vírusok továbbterjedését.

Se nem bonyolult, se nem drága, mégis életek ezreit mentheti meg.

Azáltal, hogy sokféle kórokozó ellen nyújt védelmet, a kézmosás rendszeressé válása több életet menthet meg, mint bármely oltóanyag vagy orvosi beavatkozás. Therese Dooley, a UNICEF (United Nations International Children's Emergency Fund) szenior közegészségügyi és higiéniai tanácsadója így fogalmazott: „Nincs szükség Nobel-díj győztes formula feltalálásához ahhoz, hogy gyermekek millióit mentsük meg. A megoldás már létezik: szappan és víz.”

165 éve, Semmelweis Ignác felfedezése óta tudjuk, hogy a kézfertőtlenítés életeket menthet. A fejlődő országokban a higiéniai körülmények azonban rendkívül rosszak. A Millenniumi Fejlesztési Célok hetedik célkitűzése, hogy 2015-ig felére csökkenjen azok aránya, akik az alapvető higiéniáhoznem férnek hozzá, azonban ez a program eddigi legnagyobb kudarcának nevezhető. Ma a világon még több mint 2,5 milliárd ember számára nem állnak rendelkezésre az alapvető higiéniai feltételek.

A fő akadály a pénzügyi források hiánya. „Ha egy ország javítani kíván higiéniai körülményein, nincs hová fordulnia”- érvelt Jeffrey Sachs, a Columbia Egyetem Földtani Intézetének igazgatója.  Véleménye szerint a Világbank nem nyújt kellő támogatást a változás folyamatához.

A megfelelő higiéniai viszonyok csak a különböző szektorok összefogásával valósíthatók meg. Sachs szerint az ENSZ szerepe abban rejlik, hogy hangot ad a kezdeményezésnek, és megteremti azon köz-magán társulásokat, melyek azt valójában működtetni fogják „Az UNICEF-nek, a higiéniáért küzdő legfőbb ENSZ intézménynek, nincs pénze a támogatásra, de megvan a neve, hogy megszerezze azt.”

A közszféra felismerte, hogy a magánvállalkozások marketing tudását, modern módszereit felhasználva olyan részét érik el a világnak, amelyet ők nem tudnak. Robert Orr, az ENSZ politikai koordinációjáért és stratégiai tervezésért felelős főtitkárhelyettese elmondta: „A kormányok, a civil társadalom és a vállalkozások közötti innovatív együttműködéseknek fontos szerepe van egy jobb higiéniai gyakorlat elősegítésében, és a világ legsúlyosabb betegségeinek leküzdésében.”

A Globális Köz-magán Partnerség a Szappanos Kézmosásért (Global Public Private Partnership for Handwashing) kormányokat, magánszektort, donor szervezeteket, tudományos és civil szervezeteket tömörít. 2001 óta azért dolgozik, hogy a szappanos kézmosás rutinná válhasson a fejlődő országokban is.

A kézmosás világnapja, melyet idén október 15-én ötödik alkalommal ünnepelhettünk, a partnerség legszélesebb figyelemfelkeltő kezdeményezése. 2008-ban, a higiénia évében, eredetileg a gyermekek és iskolák számára hozták létre a világnapot, mára azonban több mint 100 országban, több mint 200 millió ember ünnepli. A világnap célja a szappanos kézmosás globális kultúrájának elősegítése. Tükröt ad egyes országok szokásairól és felhívja a figyelmet a kézmosás előnyeire.

A kézmosás világnapján Etiópiában 5 millió, Indiában 1,3 millió, Jemenben közel 1 millió gyermek vett részt különböző rendezvényeken. Egy ghánai helyi szervezet, a Ghana Health and Education Initiative, csak egy a több száz szervezet körül, akik a partnerség oldalán büszkén számolnak be programjuk sikereiről. Több helyi iskolában, összesen 2000 fő számára szerveztek programokat. Kézmosó dalt tanítottak az iskolásoknak, volt kézmosással kapcsolatos kvízjáték, és néhány szerencsés kiválasztott demonstrálhatta, hogyan kell alaposan megmosni a kezüket, melyet lelkes bíztatás kísért az osztály részéről. A szervezet dolgozói szappanokat és plakátokat osztottak ki minden osztálynak, melyek a rendszeres szappanos kézmosás fontosságára hívják fel a figyelmet.

A köz-és magánszféra összefogása reményt nyújt a higiénia általános javítására. A Világnap megünneplése óta fele annyi gyermek vesztette életét hasmenéses megbetegedésekben. 

Forrás:

http://www.guardian.co.uk/sustainable-business/business-solve-global-sanitation-crisis?INTCMP=SRCH

http://www.unicef.org/media/media_66172.html

http://globalhandwashing.org/

Fotó: unicef.org

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.