Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Új ideiglenes tagok az ENSZ Biztonsági Tanácsában
2011. október 21., péntek 18:01

Új ideiglenes tagok az ENSZ Biztonsági Tanácsában

Pénteken magyar idő szerint délután négy órakor kezdték meg a szavazást az öt új ideiglenes BT tagról. Mint ismeretes, hazánk is pályázott a nem állandó helyek egyikére. Az azonban igen hamar, rögtön az első kör után kiderült, hogy mindezt sikertelenül tette.

Az ENSZ BT nem állandó 10 tagját 2 évre választják, ám egyszerre csak öt ország kerül be újonnan, így minden évben sok kerül újabb szavazásra és az ideiglenes tagok cseréjére. Idén Magyarország is versenybe szállt a helyek egyikéért.

Azerbajdzsán és Szlovénia indult velünk együtt a kelet-európai régióból, ám mivel egyik ország sem ért el kétharmados többséget, második, majd annak sikertelensége miatt harmadik, illetve még további fordulót kellett tartani a csoportban. Ez ideig nem született döntés egyik állam javára sem.

Három ország, Marokkó, Guatemala és Pakisztán már az első körben győztesnek könyvelhette el magát, míg a velünk induló két pályázó mellett Togo és Mauritánia is három körön keresztül versengett az ideiglenes tagságért. Közülük végül Togo került ki győztesen.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete Biztonsági Tanácsának munkáját öt állandó tagja, USA, Nagy-Britannia, Franiaország, Oroszország és Kína mellett tíz nem állandó tag látja el, amelyek közül ötöt választanak újonnan minden évben. Idén Nigériának, Libanonnak, Gabonnak, Brazíliának és Bosznia-Herzegoviánanak jár le a mandátuma, őket váltják fel a most megválasztott államok, Pakisztán, Azerbajdzsán, Marokkó, Guatemala és ...

Kolumbia, Németország, India, Portugália és a Dél-Afrikai Köztársaság ugyanakkor még marad 2012 végéig.

Szlovénia és Azerbajdzsán ügyében egészen addig folytatják a szavazást, amíg valamelyik ország el nem éri a kétharmadot.

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.