Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Európa Jószomszédi (v)iszony
2010. máj. 24., hétfő 10:19

Jószomszédi (v)iszony

„Kemény lesz a szlovák válasz a kettős állampolgárságra”- jelentette ki csütörtöki pozsonyi sajtóértekezletén a szlovák miniszterelnök. Pár napja a Budapesten bejelentett törvényjavaslattól hangos a sajtó. Sajnos az ügy csak továbbfeszíti a húrt az amúgysem feszültségmentes szlovák-magyar viszonyt illetően.


Gyakorlatilag az egész szlovákiai politikai elit – kivéve a Magyar Koalíció Pártja és a Híd Párt - ellenzi a kettős állampolgárságra vonatkozó javaslatot. Szerintük ez ellenkezik a nemzetközi jogszabályokkal. Fico szerint a kettős  állampolgárságnak megvannak a maga szabályai. Egyrészt kizárólag kétoldalú megállapodás alapján lehetséges, valamint az érintettnek legalább bizonyos ideig a másik államban is laknia kell. Az, hogy a magyar fél most állandó lakhely nélkül adna állampolgárságot, Fico véleménye szerint "alapvető megsértése" a nemzetközi jognak. A kormányfő ezenkívül "durvának és arrogánsnak" minősítette azt a módot, ahogyan Budapest a tervezett lépést Pozsony tudomására hozta. "Ez egoista, arrogáns és veszélyes eljárás a Fidesz részéről" - jelentette ki.

Természetesen a magyar fél sem hagyta szó nélkül az elhangzottakat. Orbán máris üzent a koalíciós Szlovák Nemzeti Párt elnökének, a magyarokat gyakran ócsárló Jan Slotának, hogy kormánya nem fogja eltűrni a magyarok sértegetését. Ezenkívül Szlovákia biztos lehet abban, hogy Orbán Viktor törekedni fog a magyar nemzet egységének visszaállítására, melynek legfőbb célpontja nagy valószínűséggel Szlovákia lesz.

Fico szerint a magyar állampolgárság azokat is meg fogja károsítani, akik azt kérni fogják. Hozzátette továbbá, hogy a Cseh Köztársaságban létezik egy érvényes jogszabály, miszerint ha valaki egy másik ország állampolgárságát megszerzi, elveszti a cseh állampolgárságát. Emellett a miniszterelnök azt is megjegyezte, hogy “ilyen kettős állampolgárok” nem dolgozhatnak majd a rendőrségnél, a bíróságokon és néhány más nemzetbiztonsági szempontból érzékeny munkakörben.

Miroslav Lajcák  külügyminiszter szerint azt is meg kellene fontolni, hogy mit kínál a gyakorlatban a törvénymódosítás. Semmilyen plusz jogot, vagy előnyt nem jelent majd, sőt jogbizonytalanságba sodorja a szlovákiai magyarokat, mely a “két országhoz fűződő elméleti államjogi kapcsolatból ered- mondta Lajcák

Az eddig történtek alapján, úgy tűnik, hogy a kettős állampolgárság ügye csak olaj a tűzre. A megegyezés nem valószínű, ami tovább mérgezi a az amúgysem  zökkenőmentes helyzetet. Habár a két ország közös múltra tekint vissza, a történelem során mindkét oldalon elszenvedett sérelmek negatívan befolyásolják a kapcsolatot. A szlovákok  leginkább attól tartanak, hogyha Orbán Viktor politikája nacionalista irányt vesz, így veszélybe kerülhetnek szlovák területek, hisz a konzervatív politikus folyamatosan revizionista terveit hangoztatja. Legjobb példa erre a trianoni békediktátum, melynek következtében Szlovákiához kapcsolt területek egyesek szerint még mindig Magyarországhoz tartoznak, így csak idő kérdése amíg vissza nem csatolják őket. Így nem csoda, hogy a szlovákok Magyarország minden nacionalista irányultságú törekvéseit árgus szemekkel figyelik. Gondoljunk csak a Párkányi híd megépítésére, melyen ma úgy lehet átsétálni, mint a pesti Váci utcán. Fico szerint nemzetbiztonsági kockázat az, hogy a magyarok őrizetlenül járhatnak ki-be az országba a hídon keresztül.

Az utóbbi évek két ország között lévő talán egyik legsúlyosabb ügye azonban Malina Hedvig nevéhez fűződik. A diáklány kálváriája akkor kezdődött, mikor Nyitrán ismeretlen tettesek megverték, mert magyarul telefonált az utcán. Azóta a szlovákiai magyar egyetemista története hemzseg a váratlan fordulatoktól. Természetesen a szlovák hatóságok szerint az incidens meg sem történt, a lányt senki sem bántalmazta, végül lakossági feljelentést tettek ellene. Említhetnénk akár a 2008-as dunaszerdahelyi eseményeket is, amikor óriási botrányba torkollt a Dunaszerdahely - Slovan Bratislava bajnoki mérkőzés. Szemtanúk szerint szlovák rendőrök gumibotokkal ütöttek-vertek szurkolókat. Közülük többeket mentők szállítottak kórházba. Ilyen, és ehhez hasonló események teszik már-már elviselhetetlenné hosszú évek óta a két szomszédos ország viszonyát.

Mindez odáig vezethet, hogy olyan konfliktus helyzet alakul ki, mint Törökország és Görögország között. Vajon olyan térséggé válunk, ahová a turisták nem mernek majd elutazni, mert félnek az esetleges összecsapásoktól? Sőt, az is bekövetkezhet, hogy a külföldi tőkét félve vagy egyáltalán nem hozzák hazánkba a kiszámíthatatlan gazdasági helyzet okán.

Hihetetlen, hogy Európában élünk és ilyen önsorsrontó helyzetbe kergetjük önmagunkat. Mindkét fél részéről elszántságra volna szükség a helyzet rendezése érdekében. Ha a magyar fél ebben a nehéz helyzetben javítani kíván a kapcsolaton, kötelessége, hogy ügyeljen a szlovák érzékenységre, és annak valóságos okaira. Többek közt magyar gárda meglétére, felelős politikusok szlovák félelmet felerősítő kijelentéseire, a magyarországi szlovák kisebbség panaszaira. Mindezek mellett kellő határozottsággal és megingathatatlanul kellene követelni azokat a kisebbségi jogokat, amelyek eddig megillették a magyarokat. Továbbá azon jogokat amelyekre a szlovák alkotmány, a szlovákiai kisebbségi nyelvhasználati törvény, a szlovák–magyar alapszerződés lehetőségeket és jogi keretet teremt.

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.