Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Európa Ablak a világra
2013. máj. 17., péntek 16:41

Ablak a világra

Írta:  Ignácz Judit

AblakavilagraLaura Bates egy éve, 2012 áprilisában azzal a szándékkal hozta létre az Everyday Sexism nevű honlapot, hogy a nők a különféle, nemi előítéletekből fakadó és zaklatással kapcsolatos tapasztalataikat megoszthassák egymással és az egész világgal.

Ő maga sem hitte volna, hogy a honlap hány elkeseredett, kétségbeesett nőnek ad esélyt a kitárulkozásra, és ezzel párhuzamosan a honlapot ellenzők milyen gyűlölködő hangnemben fejezik majd ki az indulataikat.

Mára több mint 25 000 bejegyzés szerepel a honlapon, és a kezdeményezés tizenöt országban vált ismertté. Többek között neves angol, indiai, dél-afrikai, kanadai, amerikai és francia lapok foglalkoznak vele.

Laura pénz és ismertség nélkül fogott munkához. Eredeti elképzelése az volt, hogy a honlap a baráti körében tartalmas beszélgetések kiindulópontjává válik, és barátai közül néhányan talán a saját történeteiket is megosztják. Remélte, hogy szerencsés esetben száz nő története gyűlik össze az oldalon.

A projekt céljait a honlapon így fogalmazza meg:

„Tegyünk egy lépést a nemek közti valódi egyenlőség irányába, és cáfoljunk rá azokra, akik azt hangoztatják, hogy a nők fogják be a szájukat, hiszen már egyenlők! ”

„Azzal, hogy megosztod a saját történeted, egyben kinyilvánítod a véleményed arról, hogy a szexizmus létező probléma, mellyel nap mint nap kénytelenek vagyunk szembesülni.”

„Ezen a fórumon elmondhatod, hogyan bántak veled, akkor is, ha máshol nem vesznek komolyan.”

„Itt kiállhatsz magadért , ha úgy érzed, hogy a dolgok nem mennek jól.”

„Küldd el a saját, a nővéred, a barátaid történetét, bárki vagy, és a világ bármely pontján élsz.  Itt nem az számít, hogy nézel ki, vagy milyen vallású vagy. Legyen az akár egy a többség által elfogadott, ám nyilvánvalóan szexista megnyilvánulás, oszd meg velünk, mert ezzel bizonyítod, hogy a szexizmus széles körben elterjedt, komoly probléma. Ha te is szót emelsz, senki sem mondhatja többé, hogy csak hallgatunk, és eltűrjük a minket ért megaláztatásokat.”

Az előzetes várakozásokat messze fölülmúlva, a honlap híre futótűzként terjed: nők ezrei osztják meg a szexizmussal kapcsolatos tapasztalataikat, amelyek olykor nagyon hasonlítanak egymáshoz.

Lássunk néhány bejegyzést:

Egy hét éves mozgássérült kislány és egy 74 éves kerekes székes nő arról számoltak be, hogy mindketten a „női sofőrökkel” kapcsolatos gúnyolódás célpontjaivá váltak.

Egy pénztáros, egy szülésznő és egy marketing tanácsadó leveléből kiderült, hogy idősebb férfi kollégáik rendszeresen zaklatják őket.

Egy női DJ arról mesélt, hogy a munkája során őt ért folyamatos zaklatások miatt hogyan ábrándult ki álmai állásából.

Egy fiatal pakisztáni lány elmondta, hogy családja „jó hírneve” érdekében a szexuális bántalmazást is eltűrte.

Egy brazil nőt három férfi megragadott, és megpróbálták egy autóba betuszkolni, amikor az utcán sétálva figyelmen kívül hagyta a sértő megjegyzéseiket.

Egy mexikói egyetemista lánynak azt mondta a tanára, hogy „sokkal szexisebb, ha mérges”.

Izraelben egy diplomás, hat nyelven beszélő tanárnőnek azt mondták, hogy „nem lesz elég jó háziasszony a jövendőbelijének”.

Franciaországban egy férfit kinevettek, mert a 12 és 16 éves húgaival piknikezett egy parkban.

Végül egy indiai nő félt feljelentést tenni, amikor a buszon egy férfi a hátának nyomta a merev nemi szervét…

A példák száma sajnos végtelen. Van olyan nő, akit a repülőgépen molesztáltak, van, akit a postás zaklatott a saját lakásának ajtajában. De egy könyvesboltban, vagy a villamoson is előfordulhat ilyesmi.

A külföldi megjelenések után Laura mindig sok érdeklődő e-mailt kap olyan nőktől, akik szeretnének a saját országaikban is beindítani hasonló projekteket, hiszen égető szükség van rájuk. Ott, ahol ez sikerül, női önkéntesek moderálják a helyi tartalmakat.

Laura elképzelései szerint hamarosan létrejöhet egy átfogó digitális katalógus, amely alkalmas lehet a szexizmus különböző országokban megjelenő, eltérő tendenciáinak az összehasonlítására.

Örömteli hír, hogy bár a projekt anyagi forrásokban egyáltalán nem bővelkedik, a honlap eredményeiről parlamenti képviselők, szakszervezetek is értesülnek, és Laura egyetemeken és főiskolákon is tart előadásokat a témában.

Ezen az úton következetesen végigmenni azonban egyáltalán nem könnyű.

Ahogyan a projekt egyre sikeresebb lett, Laura postaládájában úgy kezdtek egyre gyakrabban megjelenni a fenyegető e-mailek. Az egyik ilyen e-mail a következőket tartalmazta: „Tapasztalataitok a szexizmusról csak azt bizonyítják, hogy a nők minden téren alacsonyabb rendűek a férfiaknál. Az egyetlen oka annak, hogy a Földön nők is vannak, az, hogy jól megdugjunk titeket. Dögöljetek meg!”

Sajnos a levelek írói nem riadnak vissza az ehhez hasonló gyűlölködő, trágár szavaktól, és a családon belüli erőszaktól kezdve kínzással, megerőszakolással, és halállal is fenyegetik

Laura ebben a nehéz időszakban önkéntes feministák áldozatos munkájára támaszkodott, akik segítettek neki a honlapra érkező – heti körülbelül ezer – bejegyzést szortírozni.

A projekt legnagyobb sikere azonban az az erő, amit azokban a nőkben sikerül felébreszteni, akik történeteiket a honlapon megosztják. 

Ezek a lányok és asszonyok kezdenek megerősödni. Egy lány, aki szabadidejében kocog, megelégelve az utcai fütyüléseket és bekiabálásokat, saját készítésű pólóira ezt írta: „Dudálj, ha szereted a feministákat!”. Egy focirajongó pedig levelet írt a kedvenc csapata elnökének, és megkérdezte tőle, hogy a rajongók miért énekelnek nőgyűlölő dalokat a meccseiken.

Egyre több nőtől érkezik olyan bejegyzés, amely azt bizonyítja, hogy már nem félnek visszavágni: feljelentik a zaklatókat, a lelki és fizikai bántalmazókat.

Laura eddig 25 000 nő számára nyitott ablakot világra!

 

Forrás: Guardian

foto:sxc.hu

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.