Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Európa Legálisan szívható a heroin Norvégiában
2013. április 09., kedd 09:01

Legálisan szívható a heroin Norvégiában

Írta:  Tóth Veronika

heroinNéhány európai kormány azt állítja, hogy a heroinszívás legalizálása csökkentené a végzetes túladagolások arányát. Bár első hallásra rémisztőnek tűnhet az ötlet, Norvégiában elszántan küzdenek a cél megvalósításáért.

A norvég kormány dekriminalizálni szeretné a heroinszívást azzal a céllal, hogy a túladagolásban elhalálozók száma csökkenjen, mivel az intravénás heroinnál még mindig biztonságosabb a heroin elfüstölése - jelentette az Agence-France Presse francia hírügynökség.

A túladagolásos halálesetek száma hihetetlen magas, és ez Norvégiára nézve is szégyen. A túl nagy dózis elkerülésének a kulcsa a fogyasztás módja- a heroin szívása ugyanis kevésbé kockázatos mód a függők számára.” Jonas Gahr Stoere egészségügy-miniszter ezért tolerálná a drog ilyen típusú használatát. A norvég Állami Kábítószer-és Alkoholkutatási Intézet (SIRUS) statisztikái szerint 2011-ben 262 végzetes heroin túladagolás történt Norvégiában, de „csak” 168-an haltak meg közúti balesetben.

„Oslo megígérte, hogy tenni fog a drogtúladagolások csökkentéséért, és heroin inhaláló szobákat alakít ki, ahol a fogyasztók ellenőrzött körülmények között szívhatnak. Ha a heroin használatát dekriminalizálnánk, akkor tovább csökkenne ez az arány” - nyilatkozta Stoere.

Az egészségügy-miniszter a reális elképzeléseket támogatja, nem a drogok legalizálását. A heroinfüggők képesek a heroin elszívására is, ami kevésbé ártalmas, mint az injekciózás, és ráadásul még a fertőzés veszélye is jóval kisebb.

„A heroin injekciózása legális, viszont az elszívása nem. Ez paradoxon, hiszen az utóbbi kevésbé veszélyes. Már Norvégiában is előfordul az intravénás használat, ami ráadásul azonnal hat. Nem gondolom, hogy radikális viselkedés-változáshoz vezetne, ha engedélyeznénk a heroin füstölését” - összegzi Astrid Skretting, a SIRUS kutatója.

A norvég kormány nemrégiben megtárgyalta a kábítószer használattal kapcsolatos nemzeti stratégiát. Stoere hozzátette, hogy a heroinszívás legalizálását a jobbközép kormány határozottan támogatja.

A világon ma már 90 „drogfogyasztói szoba” létezik. Több európai országban, Svájcban, Hollandiában, Németországban és Spanyolországban is azt mutatja a gyakorlat, hogy a „drogfogyasztói szobák” környékén csökkent a bűnözés és az erőszak, mert a függők legálisan fogyaszthatnak drogot, és figyelnek egészségügyi állapotukra is.

Talán nem is gondolnánk, hogy a világ egyik legélhetőbb városában, Vancouverben található az InSite, Észak-Amerika egyetlen legálisan működő intravénás kábítószer-használó szobája. Az InSite-ot 2003-ban létrehozó civil szervezet nem csak fogyasztói szobákat működtet, de detoxikálót is kialakított a tisztulni vágyók számára. A rendőrség ma már békén hagyja a fogyasztókat, csakis a kereskedőkre összpontosít.

Európa egyik legforgalmasabb csomópontja mellett tervezik Franciaország első „droghasználói szobájának” kialakítását. A párizsi Gare du Nord pályaudvar környékén nagyon magas a drogfogyasztók száma, ezért a kormány támogatja egy olyan helyiség létrehozását, ahol a fogyasztókat egy arra szakosított személyzet felügyeli, ezzel elkerülve a túladagolás veszélyét. Még a rendőrség támogatását is kérik a problémamentes megoldás érdekében.

„A dílerek még a környékre se mennének, nehogy elkapják őket, de a metrón vagy az utcákon ugyanúgy fog továbbra is folyni a terjesztés” – véli egy ex-drogfüggő.

Párizs X. kerületének polgármestere, Rémi Féraud csupán annyit árult el a sajtónak, hogy a „drogyfogyasztói szobát” nem egy lakóházban alakítják ki.

Számomra ez azonban mégsem tűnik megnyugtatónak. Gondoljunk csak bele, milyen következményekkel járna, ha minden nagyvárosban építenének egy legális drogközpontot? Bár a tiltott gyümölcs a legédesebb, valószínűleg a droghasználat legalizálásával a drogkereskedők sem keresnének másik munkát, ahogy a függők sem találnának más szabadidős elfoglaltságot. Valódi megoldás egyelőre még nem született, de reméljük, hogy az erre tett kísérletek pozitív eredményeket hoznak.

 

Források:

http://www.alternet.org/drugs/why-decriminalizing-smoking-heroin-wouldt-be-crazy-it-might-sound

http://drogriporter.hu/insite

http://www.lemonde.fr/societe/visuel/2013/03/27/a-paris-angoisse-et-espoir-autour-de-la-salle-de-shoot_3148725_3224.html

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.