Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Európa Oroszország: Ártatlanul egy éve a rács mögött
2013. március 29., péntek 13:52

Oroszország: Ártatlanul egy éve a rács mögött

pussy
Az orosz feminista punk zenekar, a Pussy Riot két tagja már több mint egy éve ül a rács mögött huliganizmus miatt, pedig csak megzenésített formában adtak hangot a véleményüknek.Egy-egy ilyen eset után hogy merjen az ember véleményt nyilvánítani egy 21. századi jogállamban?

A zenekar két tagját, Nadia Tolokonnikovát és Maria Alyokhinát tizenhárom hónapja tartják fogva. 2012 augusztusában két évre ítélték el őket a Megváltó Krisztus-székesegyház oltáránál előadott politikai performanszukért, ekkor ragadt rájuk a „vallásgyalázók” becenév is. „Igazságtalan és egyben hihetetlen, hogy ezek a nők még mindig börtönben vannak.” mondja Racher Denber, a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberi jogi szervezet  Európa és Közép-Ázsia igazgatója. „A Pussy Riot tagjait soha nem lett volna szabad gyűlölet bűncselekménnyel vádolni.”

A moszkvai törvényszék bűnösnek találta Tolokonnikovát, Alyokhinát és Ekaterina Samutsevichet, miszerint vallási gyűlölet irányította őket az előadásuk során. Októberben a moszkvai bíróság feltételesen szabadlábra helyezte Samutsevichet azzal az indokkal, hogy ő nem közelítette meg az oltárt.

2012. február 21-én a banda négy tagja 40 másodperces politikai performaszot adott elő a moszkvai orosz ortodox egyházban, amit a „punkok imájának” is neveznek. Rikító színű ruhákban és maszkokban közelítették meg az ikonosztázt, azt a védőfalat, ami elválasztja a templomot a szentélytől és ahova tilos belépni.
Táncoltak és ugráltak, miközben azt kiabálták: „Szűz Mária, tüntesd el Putyint!”  Ezután erőszakkal vitték ki őket, noha semmilyen kárt nem okoztak a templomban.
Még ugyanazon a napon a közösségi médiában széles körben elterjedt egy róluk készült montázs az általuk énekelt szám videoklipjeként. Ez a zeneszám kritizálja az orosz ortodox egyház állítólagosan szoros kapcsolatát a Kremllel, illetve Vlagyimir Putyin személyes kapcsolatát a pátriárkával.

A bíró végül arra a következtetésre jutott, hogy a lázadók akcióját vallási gyűlölet irányította és súlyos sérelmeket okoztak az ortodox keresztényeknek. Tolokonnikova, Alyokhina és Samutsevich azóta is azt hangoztatják, hogy ők csak az orosz ortodox egyház és a Kreml szoros kapcsolatát bírálták, hiszen a két intézmény egymást támogatja konzervatív nézeteit tekintve, mint például a nemek közötti egyenlőség vagy éppen a homoszexuális emberek jogainak diszkriminálása. A banda különösen kritikus volt Kirill pátriárkával, aki nyíltan támogatta Putyint az elnökválasztási kampány idején.

Annak ellenére, hogy a Human Rights Watch (HRW) sértőnek találja az elítéltek magatartását, mégsem a börtönbüntetést tartja végleges megoldásnak. Az orosz büntető törvénykönyv szerint a hatóságoknak volt más lehetősége, hogy felelősségre vonja az együttes tagjait. A HRW szerint a Pussy Riotot ért támadásokat politikai ideológiák irányították. A bíró azzal támasztotta alá az ítéletét, hogy a zenekar feminista állításai sértik az ortodox egyház értékrendjét, és a lányok gyűlöletes bűncselekményt követtek el. „Az volt a szándékuk, hogy nyíltan beszéljenek a Kreml politikájáról. Ez az orosz és a nemzetközi jog törvényei értelmében is védelmet élvez.” – állítja ezzel szemben a HRW.

A Pussy Riot tagjainak börtönbüntetése csak egy a sok nyilvánvalóan megleckéztetésnek szánt intézkedés közül, amivel azok találkozhatnak szembe, akik a kormányt kritizálják, vagy politikai véleményt nyilvánítanak. Számos példát találunk az utóbbi egy évben a korlátozó jogszabályozásra, a rágalmazó kampányokra és a zaklatásokra, amiket a civil társadalom aktivistái szenvednek el.

 

Fordította: Tóth Veronika

 

Forrás: Human Rights Watch

foto: sxc.hu

 

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.