Nyomtatás
2012. máj. 11., péntek 06:34

Az „Olimpia Csinálók” nem jönnek zavarba

Írta:  Zámbó Eszter

euro2012Nagyjából két hónap múlva startol Londonban a 2012-es Olimpiai Játékok 70.000 önkéntessel, akiknek munkaköri kötelességük jól reagálni a legkülönbözőbb szituációkban...

Az Olimpiai Játékok modern története elképzelhetetlen az önkéntesek aktív szerepvállalása nélkül. 2012-ben (immár harmadszorra) London a rendező, és ahogy a hivatalos oldalon is olvashatjuk, az esemény lebonyolításában 70 ezer lelkes önkéntes, hivatalosan Games Makers (a Magyar Olimpiai Bizottság fordításában: Olimpia Csinálók) vesz részt.

Hozzájuk csatlakozik még 8 ezer ún. nagykövet (London Ambassadors), akik a látványosságoknál, közlekedési pontoknál állomásoznak, és a turisták eligazítása lesz a fő feladatuk. A különleges (vagy inkább megosztó) lila-rózsaszín egyenruhájukat márciusban mutatták be, amit a Dailymail újságírója úgy jellemzett, hogy „senki sem fogja azzal vádolni őket, hogy beleolvadtak a tömegbe”.

Az Olimpiai és Paralimpiai Játékok önkénteseinek szerepe és munkájuk helyszíne igen különböző. Feladatuk lehet a vendégek fogadása és üdvözlése, technikai háttérmunkák, sportolók kísérése vagy eligazítás. Életkoruk és nemzetiségük is igen eltérő, az viszont elengedhetetlenül fontos közös tulajdonságuk, hogy elfogadják a sokszínűséget. Ezt „tesztelte” a szervezőbizottság a februárban önkénteseknek tartott érzékenyítő tréningen is. Egy kérdőívvel segítették őket a kényes szituációkra felhívni a figyelmet, illetve azok megoldására is rámutatni. Ilyen helyzetek például, ha a látogatókat zavarja egy meleg pár, mit kell mondani, vagy hogyan igazítsanak útba valakit a mosdóhoz, ha nem jönnek rá a nemére. A tesztet többen bírálták, mert a válaszok nem voltak túl komolyak, és a kitöltők s sokszor elviccelték. Mindenesetre a Telegraph oldalán bárki megnézheti és kitöltheti a tesztsort.

kép forrása: london2012.com