Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Európa Nem szálllít halálos mérget többé az Unió az USA-nak
2011. december 11., vasárnap 20:52

Nem szálllít halálos mérget többé az Unió az USA-nak

Miközben az Európai Unió tagállamai egységesen a halálbüntetés ellen foglalnak állást, illetve annak betiltását követelik, az Egyesült Államokban a kivégzésekhez leginkább Európából importált méreganyagot használnak. Most azonban megoldódni látszik az etikai dilemma: az EU nem szállít többé olyan méreganyagot az USA-nak, melyekkel a halálbüntetéseket hajtanák végre.

Washington és Ohio államokban használják többek között a Thiopentál-Natriumot a halálbüntetések végrehajtásához, az anyag ugyanakkor az utóbbi időben hiánycikké vált, így azt külföldről behozott méreggel próbálják pótolni. Legnagyobb beszállító pedig az Európai Unió.

Emberi jogi szervezetek, illetve politikai pártok képviselői is egyaránt felszólaltak már a méreganyagok szállításának betiltása érdekében. A kereskedelem leállításáért legaktivabban Phillip Rösler, Németország gazdasági minisztere kampányolt, akiknek sikerült elérnie, hogy az utolsó méreganyagszállítmány a héten érkezzen az Egyesült Államokba, illetve aki korábban, már egészségügyi miniszterként is felszólalt azellen, hogy az EU íly módon járuljon hozzá az USA kivégzéseihez.

Az Amerikai Egyesült Államokban évente körülbelül 100 embert végeznek ki.

A világban körülbelül 25 államban alkalmaznak még hivatalosan rendszeresen halálbüntetést. A muzulmán országokon kívül, Kínában fordulnak legtöbbször a halálbüntetéshez. Hivatalos számokat nem tudunk, de feltételezések szerint évi több mint 5000 emberen hajtanak végre halálbüntetést az ázsiai országban.

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.