Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Európa A beteg gyerekekért nem kár?!
2010. szeptember 22., szerda 11:13

A beteg gyerekekért nem kár?!

Mária hat évesen mindössze hét kilogramm súlyú volt. 2008 júniusában halt meg egy kórház felvonójában a Fekete-tenger partján lévő Várnában. Mária egy mentális betegségekkel küszködő gyermekeket "ápoló" intézetből került kórházba, ahol azonban már sajnos nem tudták megmenteni életét. Mindez másfél évvel azután történt, hogy Bulgária csatlakozott az Európai Unióhoz.

Yana Buhrer Tavanier, a Bolgár Helsinki Bizottság képviselője szerint a mentálisan beteg gyermekek kezelésében semmilyen javulás nem történt az elmúlt három év során. A bolgár hatóságok az utóbbi egy évtizedben összesen 238 beteg gyermek halálával kapcsolatban állapították meg, hogy azok, Mária esetéhez hasonlóan, az elégtelen gondozási feltételekkel vagy az éhezéssel hozhatók összefüggésbe. Az országban 25 olyan gondozó intézmény működik a közvélemény figyelmétől elzárva vidéki erdőkben, melyben nincsen elég hely a gyermekek számára, mocskosak és általában véve nem nyújtanak kellő ellátást a pszichológiai problémákkal küzdő fiataloknak.

Ötvenhét haláleset az elmúlt három évben  történt, melyért Tavanier egyértelműen az európai kormányokat teszi felelőssé. Szerinte a megfigyelési periódusban nem fektettek elég hangsúlyt a fogyatékos gyermekek kezelésének problematikájára. A kicsik sokszor nem kaptak semmilyen kórházi ellátást. Előfordult olyan is, hogy törött csontokkal hetekig kellett elviselniük az ebből adódó fájdalmakat, mivel nem vitték őket orvoshoz, nem kaptak fájdalomcsillapítót.

A nyomozóhatóságok azt is elmondták, hogy huszonhét esetben felmerült a beteg gyermekek sérelmére elkövetett szexuális zaklatás és az erőszak más egyéb formái is.

 

Az eredeti írást itt olvashatod: Bulgária-fogyatékos gyermekek halála

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.