Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Amerika A gyermekjóléti ranglista alján az Egyesült Államok
2013. máj. 28., kedd 22:00

A gyermekjóléti ranglista alján az Egyesült Államok

Írta:  Horváth Éva

pixabay
Románia, Lettország és Litvánia után az USA a 26. lett a 29 országot vizsgáló gyermekjóléti rangsorban. Az ENSZ áprilisban közölt felmérése szerint Hollandia és négy skandináv ország jár az élen: Finnország, Izland, Norvégia és Svédország. A ranglista egy UNICEF tanulmányhoz készült (Report Card 11), ami a gyermekjólétet vizsgálja a fejlett államokban 2000 és2010 között.

Az UNICEF nyilatkozata szerint a gyermekszegénység az USA- ban elkerülhető lenne, viszont erőteljesen függ a politikától. Nincs ugyanis kapcsolat a gyermekek jóléte és az egy főre jutó GDP között, amint azt Amerika példája is mutatja.

A tanulmány öt szempont alapján vizsgálja a gyermekek életét: anyagi jólét, egészség és biztonság, oktatás, viselkedés és kockázatok, valamint lakhatás és környezet.

A felmérések alapján kiderült, hogy Kanadában, Görögországban és az Egyesült Államokban a gyermekkori elhízás mértéke meghaladja a húsz százalékot, és hogy Romániában, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban vállal a legtöbb tinédzser gyermeket.

Pozitív eredmények is születtek; a vizsgált országokban a gyermekek 92 százaléka nem dohányzik és 85 százaléka nem iszik alkoholt.

Az UNICEF állítása szerint a jelenlegi eredmények fejlődést mutatnak, de hozzáteszi, hogy a felmérést azelőtt végezték el, hogy több országban megszorító intézkedéseket vezettek be, és költségvetési megvonást hajtottak végre a gazdasági válság miatt. Az UNICEF figyelmeztette ezeket az országokat, hogy a gyermekszegénység nagymértékben függ a kormányzati politikától, ezért bánjanak óvatosan a megszorításokkal, és fektessenek nagyobb hangsúlyt a gyermekvédelemre.

A tanulmány egy részében a gyermekek maguk is kifejtik véleményüket saját elégedetlenségükkel kapcsolatban. Az UNICEF szerint fontos, hogy meghallgassuk, mi fontos a gyermekek számára, a kormányoknak pedig úgy kell politikájukat irányítani, hogy az biztosítsa a gyermekek és a gazdaság jövőjét.

Az International Business Times megjegyezte, hogy a ranglista miatt nem kell csüggednie az amerikaiaknak, hiszen sok más dologban első helyen szerepelnek: többet költenek a hadsereg fejlesztésére, mint az utánuk következő 12 állam együttvéve, bebörtönzésben világelsők, és a drog- valamint gyógyszerfüggőségben is az élen vannak.

Forrás

foto: pixabay

 

A cikket az Amnesty International Magyarországgal együttműködve, a szervezet önkéntese fordította a Humana olvasóinak. Köszönjük!

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.