Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Amerika Új gyógymód a mellrák kezelésére
2013. máj. 25., szombat 10:32

Új gyógymód a mellrák kezelésére

Írta:  Baracska Ildikó

breast-cancer1Amerikában egy új módszerrel próbálják gyógyítani a mellrákot. A cryo-abláció a „jéggolyó” elnevezésű technikát alkalmazva megfagyasztja és eltávolítja a mellben található tumorokat, és még a bőr sem sérül ezáltal.

 

A kezelés részeként egy szondát juttatnak a daganatot vagy tumort tartalmazó területre, és a csatlakoztatott „jéggolyót” használva lefagyasztják és eltávolítják a megcélzott szövetrészt. A kezelés ambuláns ellátásban történik, és mindössze körülbelül tíz percet vesz igénybe.

Az eljárás helyettesíthetné a műtéteket, amelyek a betegek számára nagyobb beavatkozást jelentenek, kellemetlen hegeket hagynak hátra, és sokkal hosszabb gyógyulási időt igényelnek.

Dr. Cary S. Kaufman, a Bellingham Regionális Mellrák Központ és a Washington Egyetem klinikai sebészprofesszora ismertette az ígéretes eredményeket  Chicagóban. Elmondása szerint a mellrákos tumorok mérete jelentősen lecsökkent a kezelések során. A daganatok kisebb mérete új lehetőségeket teremt a korszerű technikák, mint a cryo-abláció számára, amely a mell meghatározott területét veszi célba, és minimális beavatkozással jár. Mindazonáltal a páciensnek tisztában kell lennie azzal, hogy továbbra is maradhatnak kitapintható, csomós szövetek a mellben a kezelés után.

A mellrák gyógyításának e különös technikáját  már eredményesen használják különböző klinikai kísérletekben.

„A sajtóban számos negatív hír jelent meg arról, hogy a károsodás továbbra is érzékelhető.”- mondja Kaufman. „Eltarthat egy ideig, amíg a tünetek elmúlnak, de a beteget mindenképp tájékoztatni kell arról, hogy a csomók talán örökre megmaradnak.”

Kaufman szerint a legfontosabb kérdés az eljárással kapcsolatban nem a cryo-ablációs beavatkozás, hanem a tumor helyének feltérképezése. „Tudnunk kell, hogy a daganat hol helyezkedik el pontosan. Ezért nagyon fontos, hogy a kezelés során megállapítsuk a tumor pontos helyét és elhelyezkedését.”

A cryo-abláció pozitív mellékhatása, hogy az immunrendszer serkentően reagál a rákos megbetegedésre. Egy Dr. Mike Sable által nemrég lefolytatott kutatásban egereket gyógyítottak cryo-ablációval, amelynek során a fertőzött állatok immunissá váltak a rákkal szemben. Ellentétben azzal az egércsoporttal, amelynek tagjait kizárólag sebészeti ellátásban részesítették. Ezek az eredmények azt sugallják, hogy az új technika nagyobb immunitást biztosít a mellrák kiújúlásával szemben.

A mellrák cryo-ablációs gyógyításának módszerét még továbbra is vizsgálják és tökéletesítik. Amennyiben az eljárást az FDA jóváhagyja, az a mellrákos betegek és azok számára, akiknek daganat vagy ciszta van a mellükben, sokkal jobb életminőséget jelenthetne.

 

Forrás

 

A cikket az Amnesty International Magyarországgal együttműködve, a szervezet önkéntese fordította a Humana olvasóinak. Köszönjük!

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.