Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Amerika A transzneműség gyerekszobája
2013. április 26., péntek 08:12

A transzneműség gyerekszobája

rainbowinhandCoy Mathis fiúnak született. Néhány év múlva azonban a biológiát egy sokkal nagyobb erő győzte le: a gyermek hosszú hajat növesztett, farmer helyett rózsaszín ruhákat vett fel, és könnyekben tört ki, ha bárki fiúnak nevezte.

Coy jelenleg a transznemű gyermekek jogairól szóló vita középpontjában áll, amely alaposan próbára teheti az amerikai Colorado állam antidiszkriminációs jogi szabályozását.

Coy szülei az iskolai beiratkozáskor arról tájékoztatták a gyerek leendő tanárait, hogy gyermekük a külső biológiai jegyek ellenére lány, és kérték őket, hogy jellemzésekor használjanak női névmásokat és engedjék neki, hogy kedvenc ruháit hordhassa.

„Hamar világossá vált számunkra, hogy Coy viselkedése nemcsak arról szól, hogy tetszik neki a rózsaszín és szereti a lányos dolgokat” – mondta Kathryn Mathis, Coy édesanyja, miközben elmeséli, hogy Coynak szorongásos rohamai voltak, amikor az emberek fiúként kezelték őt. „Mindennek az volt a hátterében, hogy elkeseredetten próbálta nekünk bebizonyítani, hogy ő valójában lány.”

Decemberben azonban váratlan dolog történt. A hat éves Coy még csak néhány hónapja járt az általános iskola első osztályába, amikor az iskola kijelentette a szülőknek, hogy gyermekük többé nem használhatja a lány mosdót, csak a „semleges neműt” .

A szülőket a hír nagyon felzaklatta, és rögtön kiíratták Coy-t az iskolából.

 „Coy érésével egyidejűleg a külső nemi szervei is szembetűnőbbek lesznek, és emiatt néhány szülő és diák kényelmetlenül érezhetné magát, ha Coy továbbra is a lány mosdót használná.”- derül ki a Fountain-Fort Carson körzeti iskola jogi képviselőjének leveléből.

Coy ügye jelenleg egy jogvita fókuszába került, amely valószínűleg alaposan próbára teszi majd az amerikai Colorado állam antidiszkriminációs jogi szabályozását, amelyet a transznemű emberekre 2008-ban terjesztettek ki.

Az ügy egyelőre megoldatlan. Nemcsak Fountainben, a Colorado Springstől délre fekvő amerikai kisvárosban, hanem az Egyesült Államok valamennyi államában. A transznemű diákokkal kapcsolatos megfelelő jogi szabályozás kialakítása jelenleg is folyamatban van.

Az utóbbi években ez a kérdés a figyelem középpontjába került, mert a különféle jogvédő szervezetek erős nyomást gyakorolnak a körzeti iskolákra annak érdekében, hogy a transznemű gyermekek igényeit mind jobban figyelembe vegyék.

A Transzneműek Jogi Védelméért és Oktatásáért Alapítvány a Mathis család képviseletében panasszal élt a coloradoi emberi jogi bizottságnál, mert 16 állam és a főváros, Washington is nyújt valamilyen formában jogi védelmet a transznemű személyeknek.

A védelmet sok esetben az iskolákra is kiterjesztették, ahol a legtöbb napi rutinfeladat, pl. a mosdó vagy az öltöző használata a transznemű diákok számára különösen nyomasztó lehet.

„Manapság még azokban az államokban is, ahol a transznemű diákok nem élveznek az iskolákban jogi védelmet, egy vita során az iskolai vezetés sokkal közreműködőbb a megoldás megtalálásában.” – mondta Michael D. Silverman, az említett szervezet vezetője.

Silverman emellett megemlít egy nemrég lezárult kansasi ügyet, amelyben egy 10 éves biológiai értelemben vett fiúnak az ő támogatásukkal sikerült elérnie, hogy lány nevet viseljen, és lányként öltözködjön az iskolában.

„Legtöbbször, aki ilyen korú gyerekekkel dolgozik, nem csinál nagy ügyet az egészből” – mondja Silverman. „Az iskolák a korábbiakhoz képest sokkal kompromisszum készebbek a gyerekek sikeres beilleszkedése érdekében. Ugyanakkor az ilyen típusú konfliktusok, érthető okokból, érzékeny témát jelentenek mind az iskoláknak, mind a transznemű diákoknak és szüleiknek. A múlt hónapban például a Massachusetts állambeli Batesville-ben gimnazisták egy csoportja azért tiltakozott, mert az egyik transznemű osztálytársuknak az iskola megengedte a női ruha viselését. A diákok ezt úgy értelmezték, hogy az osztálytársukkal kivételeznek.”– folytatta Silverman.

Bár a massachusettsi törvényhozásban már két éve törvénybe foglalták a nemi alapon történő megkülönböztetés tilalmát, az illetékes oktatási minisztériumban csak nemrég alakították ki a transznemű diákok bánásmódjával kapcsolatos irányelveket. Az irányelvek értelmezik az új jogszabályt, és felsorolják a lehetséges konfliktusforrásokat.

Jonathan Considine, az oktatási minisztérium szóvivője az irányelvekkel kapcsolatban az alábbiakat nyilatkozta: „Elsődleges célunk, hogy minden gyermek számára biztosítsuk a biztonságos és támogató tanulási feltételeket.”

Az irányelvek rámutatnak, hogy a transznemű diákok mosdóhasználatának szabályozása különösen nagy kihívást jelent az iskolák vezetése számára. A minisztérium azt javasolja, hogy az iskolák azt a mosdót engedjék használni a transznemű diákoknak, amelyik megfelel azzal a nemmel, amellyel azonosulnak, emellett semleges nemű mosdók kialakítására is javaslatot tesz.

„Le vagyok nyűgözve attól a megnövekedett érdeklődéstől, amelyet az elmúlt három évben az oktatási szakemberek részéről tapasztalok a transzneműséggel kapcsolatban.” – mondja Eliza Byard, a Homoszexuális, Leszbikus és Heteroszexuális Oktatási Hálózat vezetője.

A homoszexuálisok és a transzneműek érdekeit védő ügyvédek szerint a transznemű diákok, habár viszonylag kis számban vannak jelen az iskolákban, az erőszak és a zaklatás állandó célpontjai.

Egy 2012-es tanulmány során  megkérdezett tanárok egyharmada szerint azok az általános iskolás gyerekek, akik nem alkalmazkodnak a nemi szerepekhez, kényelmetlenül érzik magukat az iskolában.

Az ügyvédek szerint a Mathis ügy körül kialakult fokozott média-érdeklődés azzal magyarázható, hogy Coy nagyon fiatal, valamint, hogy a szülők és az iskola jogvitában állnak egymással.

Ebben az ügyben Colorado állam oktatási minisztériuma azt vizsgálja, hogy az iskola jogsértést követett-e el azzal, hogy Coy-nak megtiltotta a lánymosdó használatát.

Az iskolát képviselő ügyvéd nem nyilatkozott az ügyben. Az iskola egy nemrég kiadott nyilatkozatban azonban kifogásolta a Mathis család által keltett túlzott média-érdeklődést, amit azzal indokoltak, hogy az eljárás jelenleg felülvizsgálat alatt áll, és a saját megítélésük szerint ők „ésszerűen és méltányosan” jártak el az ügyben. Az iskola a szülők kérésére megengedte Coy-nak, hogy lányruhákat hordhasson, és lánynak tekintették az iskolában. Habár Coy nem használhatja többé a lánymosdót, helyette bármikor használhatja a személyzeti és a semleges nemű mosdót a betegszobában.

A Mathis család vidéki otthonában Coy szülei elmondták, hogy még mindig értetlenül állnak az iskola véleményének megváltoztatása előtt, mivel eleinte nagyon támogatónak mutatkoztak.

„Ennek semmi értelme.”- nyilatkozik Jeremy Mathis, Coy édesapja. Elmondja, hogy gyermeke rengeteg barátot szerzett az iskolában, és láthatóan boldogabb lett, mióta lányként tekintenek rá.

Időközben Coy és ikertestvérei magántanulók lettek. Szüleik azt mondják, hogy addig nem íratják őket vissza az iskolába, amíg Coy ismét nem használhatja a lánymosdót.

„Az emberek gonoszak. Azt mondják, hogy fiú vagyok, pedig valójában lány.” – fűzi hozzá Coy a történethez. Azt mondja, hogy szívesebben lenne az iskolában a barátaival, de megértette, hogy ez miért nem lehetséges.

 

Írta: Ignácz Judit

Forrás: The New York Times

foto: sxc.hu

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.