Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Amerika Szalagavató fekete-fehéren
2013. április 23., kedd 13:52

Szalagavató fekete-fehéren

Írta:  Tóth Veronika

ballroomTalán egy európai számára elképzelhetetlen, de a georgiai Wilcox megyében a mai napig külön szalagavatókat tartanak a fehér és a fekete diákoknak, és a lakosság többsége nem is akar a hagyományokon változtatni. Négy legjobb barátnő, akik együtt töltötték gimnazista éveiket, nem tudják elhinni, hogy nem táncolhatnak együtt a szalagavatón, csak mert más a bőrszínük. Ők úgy döntöttek, hogy itt az ideje ezen változtatni.

A CNN tudósításai szerint idén is két szalagavatót tartanak a Rochell városi gimnáziumban- egyet a fehéreknek és egy másikat a feketéknek. Viszont ebben az évben lesz az első alkalom, hogy egy harmadik, közös szalagavatót is megrendeznek, amit a szülők és a diákok együtt szerveznek, annak ellenére, hogy a gimnázium nem támogatja a rendezvényt.

Az események előtt az NAACP, az Országos Szövetség a Színesbőrűek Felemelkedéséért megbeszélést tartott a gimnázium igazgatóságával és támogatásáról biztosította a szeniorok tervét. A diákok egy része azonban elkülönített szalagavatót akar, és emiatt az összes plakátot letépték az iskolai hirdetőtábláról.

Az NAACP bizottsága csatlakozik a programot támogató lelkes diákokhoz, hogy együtt szervezzék meg a megye első osztatlan szalagavatóját, mert a történelem során ilyenre még nem került sor. A diákok egy osztályba járnak, közös focipályán játszanak és a baseball meccseket is közös erővel nyerik meg, de a bálon nem ünnepelhetnek együtt. A faji megkülönböztetésnek a mai napig erős nyoma van Wilcox megyében.

„Ez nagyon nyugtalanító, és őszintén szólva kínosnak érezzük az egész helyzetet”- bosszankodik Stephanie Sinnot, Mareshia Rucker, Quanesha Wallace és Keela Bloodworth, a négy barátnő. Stephanie és Keela fehérek, Mareshia és Quanesha feketék. A lányok évek óta mindent együtt csinálnak, a szalagavatón azonban nem lehetnek együtt.

„Legjobb barátnők vagyunk, és egyszerűen nincs rendjén, hogy nem mehetünk együtt a bálra”- hangoztatja Stephanie.

 A szabályokat nagyon komolyan veszik, színesbőrűként senki nem merne elmenni a fehérek szalagavatójára. „Biztosan kihívnák a rendőrséget és elvinnék őket a helyszínről”- mondja Keela.

Ez történt tavaly is egy félvérű diákkal, akit a rendőrök elhurcoltak. A lakosok nem is tudják már elképzelni a közös szalagavatót. Nem csak a szalagavatókat rendezik külön, az Alumni programokból is kétfélét tartanak, egyet a színesbőrű és egyet a fehér öregdiákok részére. Eddig minden évben más-más sportpályát biztosítottak a fehéreknek és a feketéknek, ebben az évben azonban Quaneshának sikerült kiharcolnia, hogy közösen játszhassanak. „Úgy éreztem, hogy itt az ideje, hogy megváltozzanak a dolgok. Feketeként és bálkirálynőként igazságtalannak tartom, hogy nem táncolhatok együtt egy fehérrel.” - mondja Quanesha.

Marishia szerint az emberek képtelenek változtatni a berögzült szokásaikon. A lányok ezért úgy döntöttek, hogy kezükbe veszik az irányítást. Közös szalagavatót szerveznek, ám nem mindenki rajong az ötletért. A csoport ennek ellenére folytatni akarja tevékenységét, még ha jelenleg nincs is túl nagy remény a változásra.

A rochelli gimnáziumban idén is két szalagavatót rendeznek meg. A diákok felháborodására az iskola felajánlotta, hogy közös estet is rendezhetnek, de szó sem lehet róla, hogy eltöröljék a „külön” szalagavatókat.

Igaz, Nathan Deal, Georgia kormányzó szóvivője szerint nem járulnak hozzá a közös szalagavatók hagyományainak kialakításában, a lányok mégis harcolnak. A Facebookon létrejött egy csoport „Integrated Prom” (Közös szalagavatót) néven, és különböző alapítványi esteket tartanak, hogy ezzel támogassák a bálokat.

 

Források:

http://www.wsav.com/story/21866654/macon-students-fight-segregated-prom

http://www.huffingtonpost.com/2013/04/12/segregated-prom-georgia-governor-integrated_n_3072288.html?ncid=edlinkusaolp00000003

 

foto:sxc.hu

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.