Nyomtatás
2010. augusztus 05., csütörtök 15:26

Újabb ítélet a ruandai genocídium után

Mint ismeretes, a kontinens egyik legnagyobb volumenű, szervezett mészárlása Ruandához köthető. Körülbelül 100 nap alatt hozzávetőlegesen 800 ezer-1 millió embert mészároltak le, 90%-ban tuszi származásúakat.

A népirtás idején magas katonai vagy közigazgatási beosztást viselő személyek ügyét az ENSZ által létrehozott, Tanzániában székelő nemzetközi törvényszék (ICTR-International Criminal Tribunal for Rwanda) bírálja el, amely 1994 novemberében alakult meg. Az ICTR már több, mint harminc ítéletet hozott, négy egykori miniszter ellen is. Több vádlottat felmentett, legutóbb, ez év július 9-én Jean-Bosco Uwinkindit, pünkösdista lelkészt, akit annak idején felbujtással vádoltak.

A legfrissebb ítélet augusztus 3-án született, Dominique Ntawukulilyayot 25 évi börtönbüntetésre ítélték. A vád: hutu milíciákat hozatott Gisagara tartományba, ahol különös kegyetlenséggel bántak el a tuszikkal: bár eredetileg védelmet ígértek nekik, szinte mindenkit kivégeztek. Ntawukulilyayot 2005-ben vádolták meg és 2007-ben fogták el a franciaországi Carcassone-ban. A vádiratban további pontok is szerepeltek: ilyen a bűnrészesség is, miszerint aktívan részt vett a népirtásra való felbujtásban Gisagara tartomány akkori képviselőjeként. Ntawukulilyayo ügyvédje elmondta, hogy mielőbb fellebbeznek a döntés ellen és bíznak a felmentő ítéletben.

Jelenleg is számos eset vár megoldásra, kiemelt hírértékű – bár nem az ICTR előtt zajló – ezek közül a jelenlegi elnök, Paul Kagame esete, akit a korábbi elnök, Juvenal Habyarimana 1994-ben történő meggyilkolásával vádolnak. Akkoriban a megfigyelők hutu szélsőségeseket okoltak a merénylet miatt, mivel Habyarimana békeegyezmény aláírására készült az RFP-vel (Ruandai Hazafias Front), ám késobbi vádak – köztük Jean-Louis Bruguiere francia bíró – szerint a jelenlegi elnöknek, az RPF akkori vezetőjének az utasítására történt, hogy az kiterjeszthesse hatalmát. A bíró Kagame kilenc társa elleni nemzetközi elfogatóparancsot írt alá, az elnök elleni vádak egyenlőre nem megalapozottak. Az eljárást többek között azért is Franciaországban kezdték meg, mert több francia áldozat is ült a gépen. Franciaországot is több vád éri a genocídiummal kapcsolatban: hadseregük állítólag segédkezett a hutu szélsőségesek kiképzésében és fegyverekkel látta el a milíciákat.

 

Forrás: BBC News, ICTR Homepage