Nyomtatás
2010. augusztus 01., vasárnap 22:13

Választások elhalasztva a Közép Afrikai Köztársaságban

Francois Bozize, a Közép Afrikai Köztársaság elnöke július 30-án, az állami rádióban jelentette be döntését, miszerint a parlamenti és elnöki választásokat 2011. január 23-ra halasztják el. A választásokat eredetileg április 25-re tűzték ki, majd azt áttették májusra, majd újabb időpont kitűzése nélkül ismét elhalasztották az ellenzék javaslatára, mivel nem tudták garantálni az esemény békés lebonyolítását, a szavazófülkékhez érkezők biztonságát.

Június közepén felállt egy független választási bizottság, amely az október 24-i dátumot javasolta, az elnök azonban ezt nem fogadta el. Eredetileg június 11-én szűnt volna meg a mandátuma, azonban a szavazás elhalasztása miatt az alkotmány lehetőséget ad annak meghosszabbítására. A döntést többek között a választát segítő és megfigyelő nemzetközi szervezetek és országok; az ENSZ, az EU, Franciaország és az Egyesült Államok is támogatják.

A sok borzalmat megélt országban az utóbbi években megindult a közeledés a felkelő csapatok és a kormányerők között. A Közép Afrikai Köztársaság 2008-tól a negyedik ország, amely az ENSZ Békéltető Bizottságának napirendjén szerepel. Ban Ki-moon ENSZ főtitkár három prioritást nevezett meg, amelynek érvényesítésében a szervezet segítséget nyújt: a biztonsági szektor javítása, a jogállam és jó kormányzás terjesztése és érvényesítése, valamint a fegyveres konfliktusok sújtotta területek reintegrálása. A főbb felkelő csoportok ugyan aláírtak egy leszerelési egyezményt 2008-ban, de az ország északi területén rendre, a fővárosban időszakosan visszatérő probléma a milíciák garázdálkodása.