Nyomtatás
2010. július 29., csütörtök 23:11

Elfeledett vezető hír

Ennek a rovatnak a szerkesztése többnyire az afrikai kontinensen történő emberjogi bűntettekről, kétséges választási eredményekről, elképesztő szociálpolitikai jelenségekről szól, ugyanakkor nem mehetünk el szó nélkül a pozitívumok mellett sem. Főleg akkor nem, ha egy olyan régióról van szó, ahol az államigazgitási korrupcióval kapcsolatos hírektől, polgárháborús viszonyoktól hangos a nemzetközi sajtó. Itt, Afrika szarvánál csillant fel egy kis reménysugár.

Ha Szomáliát említjük, a legtöbb embernek terroristák és az Indiai óceánon portyázó kalózok jutnak eszébe. Nem sokan gondolnának demokratikus választásokra, noha az elmúlt hónapban békésen és szabályosan lezajlottak az elnöki választások Szomália területén, Szomáliföldön. Szomáliföld de facto állam a Szomáli-félszigeten, északnyugatról Dzsibuti, nyugatról Etiópia, délkeletről Szomália határolja, keletről a Vörös-tengerrel határos. Az 1991-ben kitört polgárháború miatt az egykori Brit Szomáliföld (ma Szomáliföld) elszakadt az ország többi részétől, 1991. május 17-én felmondta a volt Olasz Szomálifölddel (ma Szomália) való egyesülést, visszaállították az ország 1960-as függetlenségét, és kikiáltották a Szomáliföldi Köztársaságot, amelynek területét szinte teljesen elkerülte a polgárháború. Szomáliföldet mind a mai napig egy ország sem ismerte el diplomáciailag, a nemzetközi közösség továbbra is Szomália részének tekinti. Hivatalos elismerés hiányában, Szomáliföld diplomáciai képviseletek helyett érdekképviseleti irodákat tart fenn külföldön. Jelenleg 5 országban működik ilyen képviselet: Dzsibutiban, Nagy Britanniában, Etiópiában, Olaszországban és az  Egyesült Államokban.

A választásokról dióhéjban: az országban elnöki rendszer működik, mely vegyíti a nyugati parlamentáris demokráciát és a hagyományos klánrendszert. A köztársasági elnököt és helyettesét a választópolgárok öt évre, közvetlenül választják általános és titkos választásokon. Júniusban az agg ellenzéki politikus, Ahmed Silanyo nyert és az addig hivatalát betöltő elnök, Dahir Riyale Kahin az ellenfél által alkalmazott bármiféle csalásra és tisztességtelen versenyre való utalás nélkül ismerte el vereségét és átadta posztját. Még európai mércével is példásnak mondható ez a magatartás.

Az utóbbi időben a régióban törtent borzalmak közepette egy kis reménysugár tűnt fel, ami vezető hír lehetett volna, de mégsem lett azzá. De miért nem? (A kérdés persye költői, hisz’ most vagyunk túl az első afrikai foci VB-n.) A környező országok választási eredményei elrettentőek: Etiópiában az addig is hatalmon lévő párt idén májusban a szavazatok 99 %-át tudhatta magáénak, a korrupció hihetetlen méreteket ölt Kenyában, Eritreát az “afrikai Észak-Korea” gúnynévvel illetik. Ílyen körülmények között valóban kiemelt hírértékű egy szabad és demokratikus választás. Ugyanakkor meg kell említenünk, hogy Szomáliföld korántsem szent: területi követelései miatt több alkalommal keveredett véres, fegyveres összetűzésbe a Szomáliához tartozó autonóm Punthfölddel, itt a politikai légkör is sokkal feszültebb. A téma is megér egy hosszabb elemzést, azonban egyelőre örülni kell a demokrácia igenis létező szikrájának és egy békésen lezajlott választásnak.

 

 

Forrás: Human Rights Watch, Africa News Agency