Nyomtatás
2010. július 28., szerda 10:34

Guantanamoi foglyokat szállítottak Algériába és a Zöld-foki szigetekre

A Pentagon jelentése szerint közel nyolc évi raboskodás után hazaengedtek két guantanamoi őrizetest: Abdul Aziz Najit – tiltakozása ellenére – hazatelepítették Algériába, míg a szíriai származású Abd-al-Nisr Mohammed Khantumanit a Zöld-foki szigetekre.

Emberjogi szervezetek szerint előbbi a hazájában igen könnyen rámérhető halálbüntetéstől, mások szerint terrorista szervezetek megtorlásától tart. Najit 2002-ben azzal vádolták, hogy a pakisztáni Lashkar-e-Taiba militáns csoporthoz tartozik. A new yorki Alkotmányos Jogokért Központ azonban állítja, hogy már régen tisztázták terrorizmussal vádolt védencüket. Noha az algériai hatóságok szavatolták a Pentagon által átadott fogollyal való törvényes és emberséges bánásmódot, a jogvédő szervezet erről koránt sincs meggyőződve. Khantumanit is 2002-bem fogták el apjával együtt, őt azért szállították a Zöld-foki szigetekre, mert biztonságát nem tudták garantálni hazájában, Szíriában.

Obama elnök 2009 januári beiktatásán elmondta, hogy egy éven belül szeretné felszámolni a büntetőközpontot. Noha 245-ről 178-ra csökkentették a fogvatartottak számát, az eredmények eddig elmaradnak a várakozásoktól. Egy 2008-as Legfelsőbb bírósági ítélet szerint a külföldi fogvatartottaknak lehetőségük nyílik arra, hogy ítéletük ellen fellebezzenek a civil, polgári bíróságoknál.

 

Forrás: BBC News, New York Times