Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Afrika Malawi: 11 nap után szabadlábon a meleg pár
2010. június 01., kedd 01:49

Malawi: 11 nap után szabadlábon a meleg pár

A Humana körülbelül másfél hete közölte a nemzetközi felháborodást kiváltó hírt, miszerint „szemérem- ” és „a természet elleni” cselekmény bűntettével 14 évi börtönre ítélt egy meleg párt a bíróság Malawiban. Május 29-én a két fiatal kegyelmet kapott, nem sokkal az után, hogy Ban Ki-moon ENSZ főtitkár találkozott az ország államfőjével, Bingu wa Mutharikával.

„Ezek a fiúk vétkeztek kultúránk, vallásunk és jogrendszerünk ellen.”- mondta az elnök egy szombati lilongwei sajtókonferencián, kiemelvén, hogy mindazonáltal ő vitte a fiatalok ügyét emberjogi síkra. A május 18-i ítélet nagy sajtóvisszhangja miatt több híresség kereste fel Mutharika elnököt, illetve fejtette ki véleményét az esetről. Elton John énekes például felhívást intézett hozzá, melyben kérte, hogy engedjék el a párt és töröljék el a homoszexuálisokat hátrányosan kezelő és megkülönböztető törvényeket.

A Mutharikára feltehetően legnagyobb hatást mégis Ban Ki-moon ENSZ főtitkár tette, aki kifejezte az elnökkel folytatott beszélgetése során, hogy a „jelenlegi ellentmondások” negatív fényt vetnek egy olyan országra, amely számos más területen progressziót mutat. A főtitkár később a parlament képviselői előtt jelent meg számos külföldi diplomata kíséretében, ahol keményebb szavakat használt: „Sajnálatos dolog, hogy vannak még olyan országok, amelyek embereket elítélhetnek szexuális beállítottságuk miatt.”

A kegyelem azonban mégsem ad teljeskörű szabadságot a párnak. Malawi nemi- és gyermekügyi minisztere, Patricia Kaliati hangsúlyozta, hogy ez nem jelenti azt, hogy a jövőben folytathatnák kapcsolatukat: „Ha hasonló cselekményen éri őket a hatóság, természetesen új eljárás indul ellenük.”

A két férfi, Monjeza és Chimbalanga kétségbe van esve. Félnek a társadalom reakciójától, esetleges retorziójától. Szerintük kevés esély van arra, hogy életüket Malawiban folytathatják.

 

 

Forrás: BBC News, New York Times

 

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.