Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Afrika Az ENSZ BT elé kerül a szudáni háborús bűnösök ügye
2010. máj. 28., péntek 17:19

Az ENSZ BT elé kerül a szudáni háborús bűnösök ügye

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court-ICC) feljelentette  Szudánt az  ENSZ Biztonsági Tanácsánál, mivel az továbbra sem hajlandó a bíróságnak kiadni “emblematikus figuráit” (Ahmed Haroun humanitárius kapcsolatokért felelős korábbi minisztert, aki a hírhedt Janjaweed milíciát pénzelte és Ali Muhammad Al Abd-Al-Rahman milíciaparancsnokot) mondván, az ICC-nek nincs joghatósága az eljárás lefolytatására. A két férfi felelős több, civilek ellen elkövetett nagy volumenű támadásért. Az eset precedens nélküli, eddig még nem fordult elő, hogy egy tagállam ilyen nyíltan megtagadja a kiadatást. A kialakult helyzetet nehezíti, hogy 2009 júliusában az Afrikai Unió tagállamai egyetértettek abban, hogy nem működnek együtt a gyanusítottak elfogatásában.

Az ICC Ügyészségének tanácsadója, Beatrice Le Fraper kiemelte, hogy hasonló lépést eszközölnek a második elnökségét kezdő Bashir elnökkel szemben is, aki ugyancsak listájukon szerepel: “Nagyon fontos, hogy tudatosuljon azokban, akik részt vesznek Bashir elnök beiktatásán, hogy akit épp ünnepelni készülnek, emberek kiirtásáért fog felelni. Bashir egyértelműen visszautasította a két körözött kiadatását, ezért került sor erre a példátlan lépésre, miszerint a bíróság az ENSZ BT-től vár azonnali lépéseket.”

Le Fraper június 11-én fogja a Biztonsági Tanács elé tárni a szudáni visszautasítás lehetséges okait és megoldási javaslatait. Az ICC elfogatóparancsa Szudánnal kapcsolatosan 51 esetben, kivétel nélkül mindegyik a dárfúri régióban elkövetett emberiség ellen elkövetett és háborús bűncselekményeket taglalja. A gyanusítottak elleni vádak a kovetkezők: gyilkosság, tömeges erőszakolás, kínzás és  teljes falvak kitelepítése, földönfutóvá tétele. A dárfúri konfliktus 2003-as kirobbanása óta több mint két és fél millió ember kényszerült elhagyni otthonát és körülbelul 300 ezer ártatlan ember vesztette életét.

 

Forrás: BBC News, Africa News, UN Homepage

 

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.