Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Afrika ENSZ csapatkivonások Csádból és a Közép-Afrikai Köztárságból
2010. máj. 27., csütörtök 10:53

ENSZ csapatkivonások Csádból és a Közép-Afrikai Köztárságból

 Az ENSZ Biztonsági Tanácsa többek között a csádi vezetés kérésére hozta meg döntését, miszerint 2010 végéig fokozatosan kivonják 4375 fős (3300 fegyveres és 1075 civil missziórésztvevő) MINURCAT békefenntartó egységeiket Csádból és a Közép-Afrikai Köztársaságból, melyek 2009 decemberében érkeztek, hogy elláthassák a közel 260 ezer fős darfúri menekültek védelmét.

A csapatok egyharmada várhatóan júliusban kezdi meg a kivonulást, de ez év októberében az utolsó egységek is elhagyják a területet. Az ENSZ humanitárius missziója továbbra is a térségben marad, hiszen a konfliktus közvetlen hatásai mellett az éhínség problémája is megoldásra vár. Bár ENSZ közlések szerint a kivonás legfőbb oka a Csád és Szudán közti rossz viszony enyhülése, a csádi elnök, Idriss Deby csődnek titulálta a misszió munkáját.

Az Amnesty International állásfoglalása szerint a döntés felelőtlen, hiszen ezáltal emberek ezrei lesznek közvetlen veszélynek kitéve. Noha a csádi kormány biztosította a nemzetközi közvéleményt, hogy képesek ellátni a menekültek védelmét, ezidáig semmilyen tervvel nem álltak elő, hogy mégis, milyen formában helyettesítenék a békefenntartó egységeket. A MINURCAT még azelőtt megszűnik, mielőtt valamit letett volna az asztalra, így a kivonulás ténye erősen megkérdőjelezi a nemzetközi szervezet jelentőségét és hasznosságát.

A csádi fejlemények ugyanakkor nagyban befolyásolják a MINURCAT másik országában, a Közép-Afrikai Köztársaságban állomásozó alakulatainak munkáját is: a két ország közti logisztikai útvonal ezáltal védtelen lesz, illetve a korábban Csádból érkező missziós szállítmányok sem érkeznek többé a déli szomszéd számára, így tehát nem meglepetés, hogy az ottani csapatok is a minimumra (humanitárius feladatok ellátására) korlátozzák tevékenységüket.

 

 Forrás: BBC News, Amnesty International, allafrica.com

 

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.