Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Afrika Etiópia: demokratikus választások?
2010. máj. 26., szerda 09:45

Etiópia: demokratikus választások?

Ismét Meles Zenawiék nyerték a választásokat Etiópiában, ráadásul elsöprő többséggel: a kormányzó párt 499-et szerzett meg az 536 parlamenti helyből, az ellenzék szerint egyértelmű a csalás. Számos médium aggályosnak tartja a párt május 23-i parlamenti választások előtti intézkedéseit: állításuk szerint megfélemlítették a választókat, illetve jogellenes korlátozásokat eszközöltek a médiában. A választást megelőző hetekben a Human Rights Watch számos esetet dokumentált, amivel az Etióp Népi Demokratikus Front (Ethiopian People's Revolutionary Democratic Front-EPRDF) befolyásolhatta a fővárosban a lakókat az alacsony részvételtől tartva.

Áprilisban és májusban a kormányzó párt irodáinak dolgozói és a helyi milícia emberei házról-házra jártak, és azzal fenyegették a lakosságot, hogy abban az esetben, ha nem regisztrálják magukat, illetve ha nem vesznek részt a választásokon (és nem adják le a “megfelelő” pártra a szavazatukat), különböző megtorlásokkal kell szembenézniük: hivatalos ügyintézés során nehézségeik támadhatnak, elveszíthetik munkájukat, esetleg még az otthonukat is. Ezeket a fenyegetéseket sokan komolyan vehették, hiszen a szociális bérlakásokban és segélyekből élők száma országszerte igen magas, a munkaerőpiaci helyzet pedig igen instabil. A szavazók nyilvántartása piramis rendszerben működött: az “egy az öthöz” stratégia lényege, hogy a kinevezett “koordinátornak” meg kell neveznie öt embert családtagjai, barátai, kollégái és szomszédai közül, akik a kormányzó pártra szavaznának, ha pártszimpátiájuk esetleg kérdéses lenne, akkor jobb belátásra kell azokat bírni, illetve rávenni őket arra, hogy együtt menjenek el az urnákhoz. A média helyi és külföldi tudósítóinak megtiltották, hogy bárkivel is interjút készítsenek a választás napján, a külföldi diplomaták a május 10 és 20 közötti időszakban csak előzetes utazási engedéllyel hagyhatták el a fővarost.

A Human Rights Watch felhívta a legfontosabb donorállamok (az USA és az EU egyes tagállamai évente közel 2 milliárd dollárral támogatják az országot, ez a kormányzati költekezések egyharmadát jelenti) és az Afrikai Unió figyelmét, hogy gyakoroljanak politikai nyomást az országra, hiszen nyilvánvaló, hogy az etióp demokrácia csak papíron létezik. A helyszínre érkező uniós választási megfigyelők is aggályosnak találták a választást megelőző eseményeket, a szervezet megfigyelői missziójának feje, Thijs Berman “egyenlőtlen játszótérnek” titulálta a jelenséget, ugyanakkor kijelentette, hogy a kihágások összességében nem befolyásolták jelentősen a végeredményt.

 

 Forrás: Human Rights Watch, BBC News

 

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.