Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Afrika A tudásért cserébe...
2010. máj. 25., kedd 16:00

A tudásért cserébe...

Nyilvános megszégyenítés, testi fenyítés, szexuális bántalmazás. Mindennapos eseménynek számítanak Nyugat- és Közép-Afrika iskoláiban – derül ki az IRIN emberi jogi médium májusi jelentéséből. A jelenség jóval nagyobb arányban érinti a kislányokat, mint fiú társaikat.

Probléma, hogy a gyerekek, ezen belül is többnyire a kiskorú lányok elleni erőszakos cselekmények az igazságügyi és kormányzati üléseken ritkán kerülnek szóba. Ugyanakkor bár még mindig gyerekcipőben jár, talán már valamennyire előtérbe került a nők hátrányos megkülönböztetésének, azok sajátos társadalmi helyzetének vizsgálata. Az UNICEF és számos NGO szerint is a gyökerüknél kell kezelni a problémákat: a stúdiumok évei alatt elszenvedett brutalitás vezet iskolakerüléshez, későbbi elkallódáshoz, utcagyerekké váláshoz. Az erőszak vissza nem fordítható pszichológiai problémákat okoz, a diákoknak a tanuláshoz való kedvét szegi, a szexuális erőszak pedig nem kívánt korai terhességhez és nemi fertőzéshez vezethet – csak hogy néhány magától értetődő példát említsünk.

Számos esetről számol be az UNICEF idei jelentése, miszerint iskolás lányokat tömegesen érik szexuális zaklatások. Az eddigi csekély ellenlépések okát a társadalmi normákban is kereshetjük, bár a gyerekmolesztálásért kiszabott büntetési tételek még európai viszonylatban is igen kemények. Sok helyen (mint például a minap elítélt meleg pár esete Malawiban) körülbelül azonos mértékű a homoszexuális kapcsolatban élőkre róható évekkel, ami 10-15 évet jelent. “Nem mellékes továbbá, hogy a szülők az iskolai nevelés bevált és hasznos eszközének tartják a testi fenyítést, sőt, egyesek úgy gondolják, hogy az oktató és gyermekük közt létrejövő szexuális kapcsolat pozitívan hathat a gyerek előmenetelére.” – állítja az UNICEF tanulmány.

A jogalkotókat így nem éri intenzív nyomás a társadalom részéről, talán ezért nem is meglepő, hogy a régió országai közül csak Ghána, Gambia, Libéria, Nigéria és Togo próbálnak gátat szabni az iskolai fenyítésnek és erőszaknak a nemzeti alaptantervükben, mindössze hat közép- és nyugat-afrikai országnak van eljárásjogi törvénye az iskolai szexuális zaklatás eseteire és csupán Dél-Szudánban számít törvénybe ütközőnek a testi fenyítés – állítja a Save the Children – Sweden’s Global Initiative to End All Corporal Punishment of Children’s jogvédő szervezet 2009-es felmérésében.

 Az ENSZ “Lányok Tanulásáért Kezdeményezés” jelenleg is Szenegálban ülésezik, ennek a találkozónak az egyik fő pontja az iskolai erőszak megszüntetése mellett a lányok számának növelése az oktatási intézményekben. A probléma kezelése kezd sürgetővé válni – már csak statisztikai szempontból is –, hiszen az ENSZ Milleniumi Fejlesztési Célok közé tartozik a “nemek paritása az afrikai általános és középiskolákban” célkitűzés is, melynek lényege lenne, hogy közel azonos számú lány részesüljön ugyanolyan szintű iskolai oktatásban, mint fiú társaik. Itt azonban sokkal komolyabb változtatásokról van szó, mint holmi statisztikáról.

 

Forrás: IRIN, Africa News, New York Times

 

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.