Back Ön itt van: Hírek Hírek a nagyvilágból Afrika Foci VB 2010: hamarosan beindul az afrikai prostitució-turizmus
2010. máj. 20., csütörtök 10:42

Foci VB 2010: hamarosan beindul az afrikai prostitució-turizmus

Írta: Schriffert Ádám

Pár héttel a dél-afrikai futball világbajnokság rajtja előtt szinte az egész világ lázban ég, sportolók és stábok százai, szurkolók ezrei készülődnek az utazásra. Nincsen ezzel másképp a kontinens számos más országa sem. És itt elsősorban nem a hat afrikai induló csapatra és támogatóikra (Algéria, Elefántcsontpart, Kamerun, Gána, Nigéria és a rendező, a Dél-Afrikai Köztársaság) gondolok, hanem a szomszédos országok szexmunkásaira.

A nagyobb sportesemények ideiglenesen mindig felvirágoztatják a helyi vállalkozásokat, nincs ez másképp a prostitúcióval sem. Azonban az afrikai esemény talán más lesz mint a többi: a szomszédos és közeli országok, Szváziföld, Malawi, Namíbia, Mozambik és Botswana örömlányai elkezdtek spórolni az utazásra, tele reménnyel, talán a majd’ egy hónapos esemény jótékonyan hat bevételeikre.

A BBC riportere a közelmúltban több örömlánnyal készített interjút Lilongweban, Malawi egyik kereskedelmi központjában: Febbie Mwale szexmunkás úgy számolja, hogy ebben az időszakban talán megnégyszerezheti napi 34 dolláros átlagkeresetét. Aki nem tud kijutni a sportesemény helyszínére, nagyon reméli, hogy az odaérkező turisták felkeresik a szomszédos országokat, így talán szert tehetnek fehérbőrű kliensekre is.

A világbajnokság alapot adhat a gyermekprostitúció és emberkereskedelem felvirágoztatására is. A Foundation for Irrigation and Sustainable Development (FISD) jogvédő szervezet már jelen van az érintett országokban, szorosan együttműködve a helyi hatóságokkal és más civil és jogvédő szervezettel. A Dél-Afrikai Köztársaságban illegális a prostitúció, ezt a lépést tervezi Malawi és Mozambik is, továbbá korlátozni szeretnék a feltehetőleg prostitúcióból élő lányokat kiutazásukban, azonban ebbe valószínűleg nem mennének bele a jogvédő szervezetek.

A 2006-os németországi világbajnokságra körülbelül 40000 örömlány érkezett a helyszínekre, az afrikai eseményen feltehetőleg ennél magasabb lesz a szexmunkások száma. Már négy évvel ezelőtt is emelkedett az AIDS fertőzöttek száma Európában, a 2010-es világbajnokság jóval nagyobb katasztrófát okozhat. 2008-as felmérések szerint a dél-afrikai prostituáltak 45-69%-a HIV fertőzött, míg Malawiban egy 1998-as adat szerint 13 HIV-tesztre kényszerített prostituált közül mindegyik az volt. A VB rendezőjével szomszédos Szváziföld a világon az első helyen áll HIV fertőzöttek arányában, őt követi Botswana, Lesotho, Zimbabwe, a Dél-Afrikai Köztársaság és Namíbia.

 

Forrás: Africa News, BBC News, IRIN

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.